najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izbeglice nisu ni armija ni teroristi

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas u parlamentu da Česi ne smeju da poistovećuju izbeglice sa teroristima ili da tvrde da su organizovana armija u invaziji na Evropu, kao i da Evropska unija i Češka moraju da pomognu onima koji beže od islamskih terorista, premda ne po cenu toga da bude ugrožena sama Evropa.

“Evropa mora da pomaže ljudima koji beže od rata i progona ali ne može to da radi po cenu toga da ugrozi sebe”, kazao je Sobotka u debati u Poslaničkom domu češkog parlamenta o merama koja preduzima češka vlada u izbegličkoj krizi.

Sobotka se kategorično suprotstavio tezi predsednika Češke Miloša Zemana koju su spremno preuzeli ovdašnji ekstremisti i radikalni nacionalisti da nije u pitanju izbeglički talas već organizovana invazija islamista na Evropu.

“Izbeglice nisu organizovana armija. Ne možemo automatski da ih poistovećujemo sa teroristima zato što izbeglice često beže upravo od islamskih terorista, rekao je danas Sobotka.

Češki premijer odbio je zahteve da Češka pošalje vojnike na granice da je čuvaju oružjem ili da bi mogla kao što su to učinile neke druge evropske zemlje da digne na svojim granicama plot ili da čak Češka zbog izbeglica izadje iz EU.

“Jednostavni recepti ne funkcionišu u suočavanju sa izbegličkom krizom. Migraciju može da savlada samo evropska saradnja, koraci pojedinih država ne bi bili dovoljni da se sa krizom izadje na kraj. Nužno je pojačati zaštitu šengenskih granica”, rekao je Sobotka. 

Češki premijer uoči debate sa poslanicama izjavio je da bi EU morala da pripremi plan B ukoliko zaštita grčkih granica propadne i da pripremi blagovremeno infrastrukturu za rezervnu spoljašnju granicu u Makedoniji i Bugarskoj koja bi kao kopnena mogla efikasnije da se zaštiti nego razudjena obalska u Grčkoj a istu ideju je predložio juče i šef madjarske diplomatije Peter Sijarto.

“EU sada plaća ceh za to što se četiri godine nije rešavao rat u Siriji”, rekao je Sobotka i ocenio da dok se ne reši kriza u Siriji i ne bude poražena Islamska država priliv izbeglica za Bliskog istoka u Evropu će se nastaviti.

Češki premijer apelovao je da EU jasno saopšti da Evropa nije u stanju da primi sve izbeglice koje bi u njoj želele da nadju utočište.

Češka je prošle godine odobrila azil 71 izbeglici, 385 je dobilo privremeno utočište a u pritvoru u izbegličkim logorima dok se ne reši šta će biti sa njima trenutno je 98 stranaca, najviše iz Iraka, Avganistana i Ukrajine.

“Češka se obavezala da primi u okviru kvota 2.671 izbeglicu. Naša dužnost je da primimo te ljude. Spremni smo da im pomognemo sa smeštajem, da nauče jezik i nadju posao”, rekao je Sobotka u debati sa poslanicima o izbegličkoj krizi.

(Beta)

1 komentar
  1. petar

    Preko 200.000 Čeha nama posao, a ovaj bi da Česi kroz poreze i doprinose plaćaju dođoše. Da je njima do izbeglištva, navalili bi u S. Arabiju! Zeman je u pravu. Ako ih prime, onda Česi ne treba da plaćaju poreze!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike