U trendu

Izbeglicama u Austriji što pre naći posao

Novi austrijski kancelar Kristijan Kern rekao je, u prvim intervjuima bečkim medijima nakon stupanja na dužnost, da Austrija neće odustajati od gornje granice za prijem izbeglica, koja je utvrđena od strane vlade za ovu godinu sa 37.500, i da bi im trebalo omogućiti brži pristup tržištu rada.

„Moramo zajedno razmišljati kako bi to mogli ubrzati“, kazao je Kern bečkom „Standardu“.

Prema njegovim rečima sa integracijom izbeglica treba početi što je moguće pre.

Kancelar je ocenio interesantnim nemački model, prema kojem izbeglice već nakon tri meseca od podnošenja zahteva za azil, a ne tek nakon pozitivnog odgovora, mogu da se zaposle.

„Ne može nam biti u interesu da te ljude guramo u ilegalu, kriminal, time što im ne damo da rade. Oni su tu, i ako im ne damo nikakvu perspektivu onda ćemo proizvesti fenomene koje ne želimo“, podvukao je Kern.

On je dodao da je svestan da bi to, zbog teške situacije na tržištu rada, bilo dodatno opterećenje, ali da je cena da se oni izopšte mnogo velika.

Kern je kazao da ne želi drugačiji tretman za strance, te istakao da ljudi koji su prošli proces dobijanja azila ne treba da budu tretirani kao građani drugog razreda.

Što se gornje granice za prijem izbeglica tiče on smatra da bi bila velika greška da se to pitanje ponovo otvara.

„Sve što je do sada dogovoreno ima moju punu podršku. Granica za prijem izbeglica je nešto čega ćemo se pridržavati“, poručio je Kern.

Prema njegovim rečima, kada se dostigne ta granica stupa na snagu vanredna uredba, o čemu se trenutno pregovara u vladi.

„Kada stupi na snagu postavlja se pitanje kako ćemo se odnositi prema procesu davanja azila, kako bi smanjili pristizanje u Austriju. Moraju biti preduzeti ogromni napori da se omogući vraćanje izbeglica. To mora funkcionisati. Nema smisla ako kažemo da ćemo vraćati odbijene tražioce azila, a da nemamo put kako da to sprovedemo“, objasnio je Kern.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar