najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izbeglička majka ne želi da primi izbegle sa Đevđelije

„Merkelova, gde si? Merkelova, pomozi nam”, kroz plač su uzvikivale očajne izbeglice, prenosi izveštač minhenskog „Zidojče cajtunga” sa grčko-makedonske granice, gde žica i jake snage bezbednosti onemogućavaju izbegle da idu dalje, uglavnom ka Nemačkoj gde žele da traže azil.

„Izbeglička majka”, međutim, više nije onakva kakvom je većina izbeglica sa Bliskog istoka zamišlja, pa ne samo da je zaoštrila nemačku politiku prijema azilanata već se više ne libi i da javno kaže da Nemačka ne želi da primi izbegle koji su zaglavljeni na grčko-makedonskoj granici.

Ona je prekjuče, nakon razgovora sa hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem, ne samo rekla da „izbeglice nemaju pravo da biraju u kojoj će konkretno zemlji članici EU dobiti azil” već je istakla da očekuje da izbeglice koje sada pristižu u Grčku tu i ostanu dok im se ne razmotri zahtev za azil.

„Pripremili smo infrastrukturu u Grčkoj, prvenstveno sabirne centre (za smeštaj i procenu podobnosti za dobijanje azila), i u Grčkoj bi izbeglice morale da koriste te mogućnosti”, rekla je Merkelova, istakavši da sadašnja situacija sa nagomilanim hiljadama izbeglica na grčko-makedonskoj granici kod Đevđelije nije uporediva sa situacijom iz septembra prošle godine kada su mađarske vlasti zatvorile oko 25.000 izbeglica na železničkoj stanici u Budimpešti.

(Nenad Radičević, Politika)

2 komentara
  1. Milorad

    Evropa ko Evropa. “Na zapadu ništa novo”, rekao bi poznati pisac, a režiser Editore Skola dodao: “Ružni, prljavi i zli”. E sad, ono prljavi nije bukvalno, jer imaju oni na pretek higijenskih i kozmetičkih sredstava, već u prenosnom smislu. Tako demokratska, humana Evropa otvorenih granica, sada već iza višestruke gvozdene zavese milosrdno dočekuje ljude u nevolji. Kad govorimo o patnjama migranata na dugom putu do kranje destinacije, na kojem svako od njih potroši više hiljada evra, postavlja se logično pitanje zašto ih ne transportuju velikim avionima ili putničkim brodovima iz sabirnih centara u Turskoj, Grčkoj i Libiji, direktno u zemlje proklamovanog raja, to bi bilo mnogo jeftinije i mnogo, mnogo humanije, zar ne? A što se nove rute tiče, kao da se neko trudio da što više namuči i migrante i zemlje kuda prolaze, tako iz Crne Gore ne idu direktno u Hrvatsku (postoji više prelaza i odlični putevi) nego ih usmeravaju na prelaz ka Trebinju, pa preko cele Bosne brdovite na Banjaluku pa u Hrvatsku i dalje… Koji monstruozni plan! Šta se krije iza njega? Humanost? Sažaljene? Ili možda rezervni ljudski resursi za baba Evropu?

  2. Annamaria

    Gospodine Radicevicu, novine se ne zovu Zidojče cajtung, nego SUD dojče cajtung ili u originalu süddeutsche zeitung.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike