U trendu

Izbeglička majka ne želi da primi izbegle sa Đevđelije

„Merkelova, gde si? Merkelova, pomozi nam”, kroz plač su uzvikivale očajne izbeglice, prenosi izveštač minhenskog „Zidojče cajtunga” sa grčko-makedonske granice, gde žica i jake snage bezbednosti onemogućavaju izbegle da idu dalje, uglavnom ka Nemačkoj gde žele da traže azil.

„Izbeglička majka”, međutim, više nije onakva kakvom je većina izbeglica sa Bliskog istoka zamišlja, pa ne samo da je zaoštrila nemačku politiku prijema azilanata već se više ne libi i da javno kaže da Nemačka ne želi da primi izbegle koji su zaglavljeni na grčko-makedonskoj granici.

Ona je prekjuče, nakon razgovora sa hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem, ne samo rekla da „izbeglice nemaju pravo da biraju u kojoj će konkretno zemlji članici EU dobiti azil” već je istakla da očekuje da izbeglice koje sada pristižu u Grčku tu i ostanu dok im se ne razmotri zahtev za azil.

„Pripremili smo infrastrukturu u Grčkoj, prvenstveno sabirne centre (za smeštaj i procenu podobnosti za dobijanje azila), i u Grčkoj bi izbeglice morale da koriste te mogućnosti”, rekla je Merkelova, istakavši da sadašnja situacija sa nagomilanim hiljadama izbeglica na grčko-makedonskoj granici kod Đevđelije nije uporediva sa situacijom iz septembra prošle godine kada su mađarske vlasti zatvorile oko 25.000 izbeglica na železničkoj stanici u Budimpešti.

(Nenad Radičević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)