Izbor Trampa je prekretnica u odnosima s Rusijom

Izbor Donalda Trampa za novog američkog predsednika predstavlja momenat prekretnice u trubulentnim odnosima Rusije i SAD, ocenjuje Si-En-En.

Kako navodi taj medij, Moskva i Vašington su jedno drugome bili „kost u grlu“ zbog, između ostalog, situacija u Siriji i Ukrajini, ekonomskih sankcija i optužbi za hakovanje, ali ulazak Trampa u Belu kuću i njegova spremnost da pregovara sa Rusijom predstavljaju novu nadu za Kremlj.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je, nakon proglašenja Trampove izborne pobede prilikom primanja akreditiva za strane ambasadore u Moskvi, da je ta zemlja u potpunosti spremna da obnovi odnose sa SAD.

U ruskom parlamentu reakcije na pobedu Trampa su bile euforične, a poslanici su aplauzom pozdravili ishod predsedničkih izbora u SAD, navodi Si-En-En.

Tramp je oduvek bio njihov favorit, iako analitičari ocenjuju da je to i zbog njegovog animoziteta prema demokratskoj predsedničkoj kandidatkinji Hilari Klinton, koju Moskva često naziva antiruskim ratnim huškačem.

Savetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev smatra da će Tramp ukinuti sankcije, koje su SAD uvele Rusiji nakon što je ta zemlja pripojila Krim 2014. godine.

Tokom predizborne kampanje, Tramp je rekao da će razmotriti priznavanje ruskog suvereniteta nad tim poluostrvom.

Kremlj, takođe, ima određena očekivanja u vezi sa situacijom u Siriji, gde ruske snage podržavaju predsednika te zemlje Bašara Al-Asada.

Tramp je, naime, govorio o udruživanju sa Rusijom u borbi sa grupama u Siriji, kao što je takozvana Islamska država.

Ipak, prevazilaženje jaza između dva bivša hladnoratovska rivala neće biti lako ili brzo, ocenjuje Si-En-En.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike