U trendu

Izbor za novog genseka UN sutra ulazi u finalnu fazu

U Savetu bezbednosti UN sutra će biti održana šesta runda glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, koje će kao i prethodno biti anonimno, ali će stalne članice Saveta bezbednosti, koje imaju pravo veta, imati glasačke listiće u boji.

Negativan glas na obojenom listiću neke od pet stalnih članica UN – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska – značilo bi da se kandidat potencijalno suočava sa vetom zbog čega se ovo glasanje smatra najvažnijim do sada, preneo je Rojters.

U prethodnom petom krugu glasanja, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a kandidat Srbije Vuk Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas čime je prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada red da da generalnog sekretara.

„Imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhu, čime smo, verujem podigli rejting naše zemlje na međunarodnoj pozornici“, rekao je Jeremić tada.

Sada, kako je dodao, počinje presudna faza u kojoj stalne članice SB UN igraju ključnu ulogu.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak zauzeo je u petom krugu treće mesto sa osvojenih osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

Posle lošeg rezultata kandidatkinje Bugarske, šefice Uneska Irine Bokove u dosadašnjoj fazi glasanja, bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je od potpredsednice Evropske komisije Kristaline Georgijeve da uđe u trku za naslednika Ban Ki-muna.

Georgijeva je u Generalnoj skupštini rekla da je vreme da se UN ponovo založe za multilateralizam u ovim teškim vremenima, tvrdeći za sebe da je za to jedina kvalifikovana, preneo je AP.

Takođe je rekla da bi UN odlukom da nju izaberu kao prvu ženu i prvog predstavnika Istočne Evrope na toj funkciji, pokazale „inkluzivnost i univerzalnost“.

Bugarska će tako sutra imati dva predstavnika pošto će i Georgijeva i Bokova biti na listi kandidata prilikom glasanja, što je, kako navodi AP, izazvalo gunđanje u diplomatskim krugovima.

Istovremeno, iz nekih zemalja stižu signali kome od deset kandidata će dati svoju podršku.

Rusija bi želela da na mesto novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija dođe žena, kao i da kandidat bude iz Istočne Evrope, izjavio je danas ruski ambasadro pri UN Vitalij Čurkin.

Čurkin, čija zemlja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, rekao je da bi već sredinom oktobra, ako stvari budu „tekle glatko“ mogao da bude izabran naslednik Ban Ki-muna, ali i da ne isključuje „dramu“ u nastavku izbora za generalnog sekretara.

U suprotnom, Ban Ki-mun bi mogao da ostane na funkciji i u 2017. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar