U trendu

Izbori u Izraelu neizvesni, Netanjahu nema većinu

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je na vlasti punih deset godina, i njegov protivnik Beni Genc, nemaju većinu posle prevremenih parlamentarnih izbora, pokazali su rezultati izlaznih anketa.

Kako prenosi Gardijan, Netanijahuova stranka Likud bi trebalo da dobije između 31 i 33 mesta od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, a centristički savez “Plave i bele partije” Benija Ganca između 32 i 34 mesta.

Kako se navodi, uz rezultate ove dve stranka, odlučujući će biti rezultati njihovih potencijalnih saveznika, jer nije presudno ko će od njih dvojice dobiti više mandata, nego ko će imati dovoljnu podršku za većinu, odnosno – 61 mandat u parlamentu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu (69) nije proglasio pobedu, niti objavio poraz u govoru pred svojom strankom Likud.

On je rekao da čhe čekati zvanične rezultate, kao i da će raditi na uspostavljanju „jake cionističke vlade“.

Centralista Beni Ganc (60), je izjavio da će raditi na vladi nacionalnog jedinstva, i pohvalio učinak svoje stranke na izborima.

„Sačekaćemo konačne rezultate, ali kako stvari stoje, ispunili smo svoju misiju”, rekao je bivši general obraćajući se svojoj stranci u Tel Avivu, prenosi Rojters.

Prema izlaznim anketama izgleda da nijedan blok ne može samostalno da formira vladu – Likud bi mogao dobiti između 54 i 57 mandata, a Plavo-beli između 54 i 58.

Kako prenosi Rojters, arapske stranke bi mogle da osvoje između 11 i 13 mesta u parlamentu i tako bi postale poželjan koalicioni partner.

Konačni rezultati izbora mogu da budu objavljeni i za više od nedelju dana, ali će parlament objavljivati delimične rezultate kako se odvija brojanje glasova.

Rezultati ovih novih izbora su posebno važni za Netanijahua jer su se održali mesec dana pre njegovog pojavljivanja na sudu gde je osumnjičen za korupciju, zloupotrebu položaja i malverzacije.

Izraelski premijer s najdužim stažem je u aprilu već pretrpeo jedan od najvećih poraza u karijeri, jer nije uspeo da sastavi novu vladu ,iako je njegova stranka Likud osvojila većinu mandata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar