U trendu

Izbori u Norveškoj: I dalje prednosti bloka desnice i centra

Desničarski blok norveške premijerke Erne Solberg i dalje beleži prednost na parlamentarnim izborima, pokazuju skoro konačni rezultati izbora.

Kako je jutros saopšteno, Konzervativna partija i populisti Partije napretka, zajedno sa svojim saveznicima desnog centra osvojili su, prema sadašnjim rezultatima, 89 mesta od 169 koliko ima norveški Parlament.

Glavna opoziciona Laubristička partija imaće 49 poslanika, ali njeni koalicioni partneri nisu dobili dovoljnu podršku da bi formirali većinu.

Formiranje nove vlade još nije najavljeno, ali je izvesno da će će savez četiri stranke centra i desnice i dalje biti na vlasti.

Izbore je obeležilo takmičenje u nacionalnim vrednostima, uključujući i to koliko bi dobrodošli u ovu bogatu zemlju trebalo da budu migranti i tražioci azila, kao i koliko bi zemlja trebalo da bude bliska Evropskoj uniji.

Na čelu dosadašnje vlade bila je Erna Solberg iz Konzervativne partije, koja je bila u koaliciji s Partijom napretka, uz podršku Hrišćansko-demokratske partije i liberala.

Glasačka mesta zatvorena su sinoć u 20 sati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar