najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izbori u Rumuniji pod senkom korupcije

Rumuni danas glasaju za lokalne vlasti na izborima obeleženim desetinama optužbi o korupciji izbornih kandidata i bivših zvaničnika.

U Bukureštu bivši gradonačelnik i pet od šest predsednika opština izabranih 2012, ili su osudjeni ili su pod istragom zbog korupcije. Dvoje se kandidovalo za današnje izbore da ponovo vode svoje opštine.

Bukurešt, grad s više od dva miliona stanovnika, ima najveći lokalni budžet koji ove godine iznosi 4,1 milijardu leja (1,01 milijardu dolara).

Birališta su otvorena u 7.00, a biće zatvorena u 21.00 po lokalnom vremenu (20.00 po centralnoevropskom vremenu). Prvi zvanični rezultati biće objavljeni sutra.

Rumunija je poslednjih godina pokrenula veliku akciju protiv korupcije i agencija nadležna za to je pred sud izvela 1.250 slučajeva, uključujući jednog bivšeg premijera i pet bivših ministara, što je njen najbolji učinak do sada.

Medjutim optužbe za korupciju ne sprečavaju kandidovanje na izborima.

Od 109 gradonačelnika najvećih mesta u Rumuniji, 51 je ili osudjen ili pod istragom zbog korupcije, ili su proglašeni nepodobnim za državnu funkciju, objavio je sajt penali.ro koji prati borbu protiv korupcije.

Po kancelariji rumunskog tužioca nadležnog za borbu protiv korupcije, 2015. godine je za korupciju optuženo više od 100 gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, ili predsednika ili potpredsednika gradskih veća.

Pet od šest kandidata u Bukureštu osumnjičeno je za korupciju, rekao je jedan izvor i dodao da je problem to što “ljudi, kad dobiju funkciju, kradu”.

Sadašnji gradonačelnik Brašova George Skripkaru kandiduje se za četvrti mandat. On je uhapšen 2015. zbog zloupotrebu položaja, pod sumnjom da je uzimao proviziju za energetske ugovore i primao mito. On je negirao da je radio išta nelegalno.

Zamenica predsednika vodeće rumunske Socijaldemokratske partije Lija Olguta Vasilesku kandiduje se za drugi mandat kao gradonačelnica Krajove, šestog po veličini grada u Rumuniji. Ona je optužena za primanje mita, zloupotrebu svog autoriteta ili uticaja za dobijanje novca ili drugih dobara, i za pranje novca. Ona takodje negira da je uradila bilo šta nedozvoljeno.

Ovo su prvi izbori od požara u noćnom klubu “Kolektiv” u Bukureštu u oktobru prošle godine, kada su poginule 64 osobe. Za požar se smatraju odgovornim bezbednosni zvaničnici, koji su ignorisali kršenje protivpožarnih propisa. Bivši premijer Viktor Ponta podneo je ostavku posle protesta zbog požara.

Analitičari smatraju da Socijaldemokratska partija ima velike šanse da ostvari veliku pobedu na ovim lokalnim izborima. To će predstavljati veliki šok liberalima i desnici pred parlamentarne izbore koji će biti najesen.

U Bukureštu ankete predvidjaju pobedu Gabrijela Firea, kandidata saveza socijaldemkorata i Nacionalne unije za napredak Rumunije (UNPR).

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike