U trendu

Izborna krađa u Mongoliji? Traži se novo brojanje glasova

Trećeplasirani kandidat na predsedničkim izborima u Mongoliji zatražio je danas ponovno prebrojavanje glasova tvrdeći da je došlo do izborne krađe.

„Treba ponovo da prebrojimo glasove, inače ćemo izgubiti našu demokratiju“, izjavio je bivši poslanik Mongolske revolucionarne partije Sainku Ganbatar za AFP.

Mongolska Opšta izborna komisija saopštila je ranije danas da nije bilo ubedljivog pobednika na predsedničkim izborima u Mongoliji, zbog čega će u toj zemlji 9. jula po prvi put u istoriji biti održan drugi krug.

Najveći broj glasova osvojio je kandidat Demokratske stranke i nekadašnji šampion u džudou tajkun Haltma Batulga, međutim, on nije uspeo da osvoji većinu koja je neophodna za potpunu pobedu, saopštila je Izborna komisija, prenosi Rojters.

Prema navodima državne televizije Mongolije, nakon što su glasovi izbrojani, utvrđeno je da je Batulga osvojio 517.478 glasova, što je 38,1 procenat od ukupnog broja glasova.

U drugi krug ide i kandidat vladajuće Narodne partije Mongolije, trgovac konjima Mijegombo Enhbold, koji se smatra pristalicom slobodnog tržišta. On je osvojio 411.748 glasova, što je 30,3 procenta od ukupnog broja.

Odziv je bio 68,27 odsto, a oko 18.000 glasačkih listića ostalo je nepopunjeno, što se smatra izrazom nezadovoljstva ponuđenim kandidatima.

Enkobold, koji je bio favorit u predizbornom periodu, dugo je tokom prebojavanja glasova bio na trećem mestu, iza Ganbatara, koji je imao neočekivano uspešan rezultat.

Ganbatar je na kraju ipak osvojio 30,2 odsto, zaostajući za Enkoboldom sa samo 2.000 glasova, što ga eliminiše iz drugog kruga predsedničke trke, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.