U trendu

Izetbegović najavio: SBB i DF sa SDA ruše vladu KS

SARAJEVO – Predsednik SDA BiH, Bakir Izetbegović, izjavio je danas, nakon sastanka sa liderima SBB i DF, Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem, da te dve stranke sa njegovom SDA krenuti praktično u rušenje vlade Kantona Sarajevo.

Predsednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić, dogovorili su danas zajednički natup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo.

„Danas je petak, 13., koji nekima neće biti srećan, ali sam uveren da je ovo srećan dan za BiH“, rekao je Izetegović na konferenciji za novinare.

Rekao je da su tri stranke postigle dogovor o formiranju vlasti, od države, FBiH i kantona, uključujući i Kanton Sarajevo, te dodao da će zamenička mesta u novom sazivu Saveta ministara BiH preuzeti njegova stranka.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera Kantona Sarajevo, da će SDA dobiti sedam ministarskih mesta, SBB tri i DF dva. Predsedavajući Skupštine KS biće iz Stranke demokratske akcije.

To znači da će SBB i DF, kako je rekao, izdati „Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje Vlade KS“.

„Imamo dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajevo. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo da napravimo iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja“, rekao je Izetbegović, 14 meseci nakon opštih izbora u BiH.

Dodao je da novi federalni premijer KS ne bi trebalo da bude stranački opredeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a, preneo je sarajevski portal Klix.

Istakao je da će učiniti sve da Savet ministara bude imenovan do 23. decembra, a da će, kako je kazao, ANP otići u Brisel 24. decembra.

Komšić je pozvao HDZ BiH da otpočne proces imenovanja Vlade FBiH i predloži kandidata za entitetskog premijera.

Radončić je potvrdio da zajedno idu u koaliciju na nivou države, entiteta i kantona, a da je Kanton Sarajeva već dogovoren.

Kako je rekao, SBB je Vladi KS dao godinu i da nije zadovoljan onim što je urađeno. Istakao je da će novi saziv Vlade KS raditi mnogo bolje i boriti se protiv korupcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.