U trendu

Izetbegvić: Dodik ruši ustavnopravni sistem BiH

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), čije kongresne odluke o uspostavljanju Republike BiH su kritikovali gotovo svi predstavnici međunarodne zajednice u Sarajevu, otpužio je danas predsednika SNSD, Milorada Dodika, da ruši ustavnopravni sistem u toj državi.

Izetbegović, koji je u subotu reizabran za predsednika SDA, u intervjuu za sarajevski portal Klix kaže da, ako Dodikova SNSD krene u realizaciju jučerasnjih zaključaka Glavnog odbora, upustiće se „u flagrantne antidejtonske delatnosti i direktni udar na ustavnopravni sistem i stabilnost Bosne i Hercegovine“.

Prema Izetbegoviću, namera Dodikovog SNSD je da dovede u pitanje odluke koje su izglasane u Parlamentarnoj skupštini BiH, za koje su glasali i poslanici SNSD-a, bonska ovlašćenja, odluke visokog predstavnika i samo tumačenje Ustava BiH.

„Verovatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu“, izjavio je Izetbegović povodom zaključka GO SNSD o aktiviranju prava na samoopredeljenje.

GO SNSD doneo je juče gotovo 70 zaključaka, među kojima je i aktiviranje prava na samoopredeljenje, kao odgovor na kongresnu odluku SDA da BiH treba da bude ustrojena kao Republika BiH, sa administrativnim centrom u Sarajevu, jednim predsednikom, u kojoj se govori bosanski jezik.

O zaključcima GO SNSD i aktuelnoj situaciji u BiH šefovi parlamentarnih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srpske će, najavio je Dodik, u subotu obavestiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Izetbegović, međutim, kaže da u Programskoj deklaraciji SDA nema ničeg novog u odnosu na ranije, ničeg što bi, kako kaže, trebalo da izazove ovakve reakcije.

„Ovo je već treći programski dokument zaredom u kojem su definisane naše vizije Bosne i Hercegovine kao države organizovane kroz multietničke regije, bazirane na geografskim i saobraćajnim kriterijumima, čijem imenu bi bila vraćena odrednica republika“, rekao je predsednik SDA.

On smatra da uređenje BiH kao republike ne bi trebalo nikoga da provocira.

„Prema tome, radi se o želji za konfliktom, za proizvođenjem krize, u nameri da se ostvari dominacija SNSD-a i uvede samocenzura kod stranaka koje su zabrinute za situaciju u zemlji. SNSD želi da stvori odnose u kojima bi sebi prisvoji pravo da pričaju i rade, bukvalno, šta god hoće, da ruše Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, a da drugima zabrane političku viziju i slobodu iznošenja stavova“, optužuje Dodika Izetbegović.

Govoreći o rešenju pritanja formiranja Saveta ministara, 11 meseci nakon opštih izbora u BiH, Izetbegović kaže da „svako treba da napravi korak ka rešenju“. A kao uslov ponovio je slanje Godišnjeg nacionalnog programa u Brisel.

„Njihov stav da BiH neće ući u NATO ako to ne učini Srbija i da neće imati jaču vojnu saradnju s NATO-om od Srbije, može biti realizovan kroz vojni deo Programa koji u sledećem periodu može biti skroman“, kaže Izetbegović.

Dodao je da je, nakon niza sastanaka s Miloradom Dodikom o ovoj temi, stekao utisak da njegov cilj nije da postigne kompromis i reši krizu.

„Pre će biti da je cilj (Dodika) produbljavanje krize, nametanje volje entiteta državi, rušenje ustavnopravnog sistema i principa vladavine zakona u BiH“, kaže Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar