U trendu

Izgradnja centra za nuklearne tehnologije sledeće godine

SOČI – Izgradnja Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije i inovacije, zajedničkog projekta Srbije i ruske korporacije za atomsku energiju Rasatoma, počeće sledeće godine, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je to rekao srpskim novinarima u Sočiju nakon potpisivanja dva memoranduma o saradnji sa generalnim direktorom ruske državne korporacije za atomsku energiju Aleksejem Lihačevim, tokom međunarodne konferencije “Atomekspo”.

Ministar je precizirao da će centar, koji će zajedno izgraditi Srbija i ruski Rosatom, biti najmoderniji centar za nuklearne tehnologije i inovacije u Evropi.

“To će biti pravi prikaz najnovijih tehnologija, sistema bezbednosti, inovacija i svih liderskih tehnologija koje danas svrstavaju Rosatom na mesto broj jedan u nuklearnim istraživanjima”, rekao je Popović.

Istakao je da će naši stručnjaci moći da se usavršavaju, obučavaju i rade zajedno sa drugim ekspertima na projektima koji se koriste svuda u svetu.

“Beograd će postati centar u koji mogu da dolaze i evropski istraživači i naučnici da usavršavaju svoje znanje na najmodernijim i najnovijim tehnologijama”, rekao je Popović.

Prvi memorandum koji je danas potpisan u Sočiju određuje pravac saradnje u oblasti pripreme i obuke stručnih kadrova, dok se drugi odnosi na pitanja transparentnosti i informisanja javnog mnjenja o upotrebi nuklearnih tehnologija u mirnodropske svrhe.

Popović je srpskim novinarima u Sočiju rekao da je potpisivanjem sporazuma otvorena nova perspektiva u odnosima Srbije i Rusije, ali i nova vrata za saradnju naučnika i eksperata.

“Srbija će imati šansu da dobije transfer znanja i tehnologija od najboljih ruskih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno sa njima rade na projektima koji su od interesa za obe zemlje, kao i da obnavljaju i grade srpsku naučnu bazu u ovoj oblasti”, rekao je Popović.

Srpski studenti i profesori, docenti, eksperti i naučno-istraživački radnici moći će da na univerzitetima u Rusiji koji se bave nuklearnim istraživanjima i naučno istraživačkim institutima rade zajedno.

“Srbija će zato imati mnogo koristi u budućnosti”, poručio je popović.

On je dodao da se nuklearna energija danas koristi u medicini, poljoprivredi, industriji, pametnim gradovima.

“Želimo da razvijamo potencijal Srbije u ovoj oblasti, a za to imamo najboljeg partnera, ruski Rosatom, koji je vodeća kompanja u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe u svetu”, istakao je on.

Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačev istakao je značaj potpisanih sporazuma uz ocenu da je u prethodnih godinu dana postignut veliki uspeh u bilaterlanim odnosima Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnolgoija.

On je istakao da bez kvalifikovanih kadrova, nuklearne tehnolgije nemaju budućnost, a bez podrške javnosti nije moguće govoriti o implemenaciji takvih visokotehnoloških projekata.

“Korak po korak, zajedno sa srpskim partnerima, otvoreno i sistematski psotavljamo temelje za buduće zajedničke projekte koji će dati značajan doprinos razvoju ekonomije i daljeg napretka Srbije”, rekao je Lihačev.

Vlada Srbije već ima sporazume sa Rosatomom, koji su potpisani tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu početkom godine, a kojima je predviđeno i strateško partnerstvo između Rusije i Srbije u izgradnji Centra za nukearnu nauku, tehnologije i inovacije.

Njihovim potpisivanjem je obnovljena saradnja sa Rusijom u oblasti nuklearnih tehnologija koja je obustavljena pre 30 godina, kada je SFRJ, na inicijativu zapadnih zemalja, morala da obustavi sva istraživanja u toj oblasti.

Takođe, otvorena je mogućnost da Srbija obnovi kadrovsku i tehnološku bazu u oblasti nuklearnih tehnologija.

„Rosatom“ je jedan od globalnih lidera u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe sa poslovima vrednim 130 milijardi dolara, a prednjači i u razvoju inovacija i novih tehnologija, pre svega u oblastima energetike, medicine, poljoprivrede i industrije.

Posluje na pet kontinenata u više od 50 zemalja i zapošljava 250.000 ljudi u više od 330 preduzeća i 37 nuklearnih postrojenja širom Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.