Izlazak iz EU koštao bi Britance 5.400 evra po domaćinstvu

Izlazak iz Evropske unije koštao bi Britaniju oko 5.400 evra po domaćinstvu, saopštio je britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

Foto: Beta

Foto: Beta

Procena troškova napuštanja Unije zasnovana je na analizi dugoročnih troškova i koristi od članstva u EU, kao i alternativnih rešenja, koju je Ozborn objavio, uoči referenduma koji je zakazan za 23 jun, prenosi AP.

„Zaključci ne mogu biti jasniji. Britanija bi bila trajno siromašnija ukoliko izađemo iz EU, u smislu da bi svako domaćinstvo u zemlji to koštalo oko 4.300 funti (što je oko 6.100 dolara, odnosno 5.400 evra)“, rekao je on Bi-Bi-Siju uoči objavljivanja rezultata analize.

Ozborn je istakao da bi o toj činjenici svi trebalo da razmisle dok razmatraju kako da glasaju.

„Moja poruka je jasna – snažniji smo, bezbedniji i bolje nam je u EU“, poručio je britanski ministar finansija.

On je objasnio da su analizirana alternativna rešenja, počev od oslanjanja samo na propise Svetske trgovinske organizacije, kao što to čine Rusija i Kina, do pregovaranja o sporazumu u norveškom stilu koji bi Britaniji omogućio pristup jedinstvenom tržištu, ali bi i iziskivao uplaćivanje u budžet EU i prihvatanje slobodnog kretanja ljudi.

Kanadska opcija bi bila srednje rešenje, zaključio je Ozborn.

U slučaju da Britanci glasaju za izlazak iz 28-članog bloka i umesto toga postignu sa EU trgovinski sporazum poput onog o kakvom Kanada trenutno pregovara, britanska ekonomija bi za šest odsto opala 2030. godine u odnosu na sadašnje prognoze, navodi se u analizi Ministarstva finansija na 200 strana.

U analizi stoji i da je oko 3,3 miliona radnih mesta u Britaniji vezano za izvoz u druge zemlje članice EU.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar