U trendu

Izlazak iz EU koštao bi Britance 5.400 evra po domaćinstvu

Izlazak iz Evropske unije koštao bi Britaniju oko 5.400 evra po domaćinstvu, saopštio je britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

Procena troškova napuštanja Unije zasnovana je na analizi dugoročnih troškova i koristi od članstva u EU, kao i alternativnih rešenja, koju je Ozborn objavio, uoči referenduma koji je zakazan za 23 jun, prenosi AP.

„Zaključci ne mogu biti jasniji. Britanija bi bila trajno siromašnija ukoliko izađemo iz EU, u smislu da bi svako domaćinstvo u zemlji to koštalo oko 4.300 funti (što je oko 6.100 dolara, odnosno 5.400 evra)“, rekao je on Bi-Bi-Siju uoči objavljivanja rezultata analize.

Ozborn je istakao da bi o toj činjenici svi trebalo da razmisle dok razmatraju kako da glasaju.

„Moja poruka je jasna – snažniji smo, bezbedniji i bolje nam je u EU“, poručio je britanski ministar finansija.

On je objasnio da su analizirana alternativna rešenja, počev od oslanjanja samo na propise Svetske trgovinske organizacije, kao što to čine Rusija i Kina, do pregovaranja o sporazumu u norveškom stilu koji bi Britaniji omogućio pristup jedinstvenom tržištu, ali bi i iziskivao uplaćivanje u budžet EU i prihvatanje slobodnog kretanja ljudi.

Kanadska opcija bi bila srednje rešenje, zaključio je Ozborn.

U slučaju da Britanci glasaju za izlazak iz 28-članog bloka i umesto toga postignu sa EU trgovinski sporazum poput onog o kakvom Kanada trenutno pregovara, britanska ekonomija bi za šest odsto opala 2030. godine u odnosu na sadašnje prognoze, navodi se u analizi Ministarstva finansija na 200 strana.

U analizi stoji i da je oko 3,3 miliona radnih mesta u Britaniji vezano za izvoz u druge zemlje članice EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar