U trendu

Izlazna anketa: Pravo i pravda pobednik izbora u Poljskoj

VARŠAVA – Vladajuća poljska konzervativna stranka „Pravo i pravda“ osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima i obezbedila većinu u parlamentu, pokazuje izlazna anketa kompanije Ipsos.

Prema rezultatima izlazne ankete, ta stranka je dobila 43,6 odsto glasova, što znači da će imati 239 sedišta u donjem domu parlamenta, koji broji 460 poslanika, pokazuje anketa.

Lider stranke Jaroslav Kačinjski upozorio je da izlazne ankete ne predstavljaju konačne rezultate, ali je bez obzira na to proglasio pobedu.

„Dobili smo mnogo, ali zaslužujemo više“, rekao je Kačinjski dok je držao buket ruža.

Izlazna anketa pokazuje i da je centristička proevropska krovna grupa „Građanska koalicija“ na drugom mestu sa osvojenih 27, 4 odsto glasova.

Najveća stranka u okviru tog saveza je „Građanska platforma“, koja je Poljskom vladala od 2007. do 2015. godine.

Prema anketi, cenzus od pet odsto trebalo da pređu levičarska koalicija s 11,9 odsto glasova, „Poljska narodna partija“ sa 9,6 odsto glasova i novi, krajnje desničarski savez „Konfederacija“, sa 6,4 odsto osvojenih glasova.

AP, međutim, napominje da bi konačni rezultati, koji se očekuju danas, mogli da budu drugačiji, kao što se i dešavalo na ranijim izborima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.