U trendu

Iznenađenje: Tramp želi da se sastane sa Kimom?

Američki predsednik Donald Tramp prisutvovao je večeri Gridajron grupe sa novinarima gde je održao malo šaljiviji govor u kojem je napomenuo da će biti sastanka između SAD i Severne Koreje, ali da ona mora prvo da se „denuklearizuje“, prenosi Rojters uz napomenu da nije bilo jasno da li je to bila šala.

„Mi sad pregovaramo i oni su, usput, pre nekoliko dana pozvali i rekli “mi želimo da razgovaramo“. A ja sam rekao “ Pa, možemo, ali vi prvo morate da se denuklearizujete, morate da se denuklaerizujete. Sastaćenmo se i videti da li će se išta pozitivno dogoditi“, rekao je Tramp prisutnima na večeri koja je održana u subotu.

Kako navodi britanska agencija, nije bilo jasno da li se on šali ili će do formalnih pregovora zaista doći.

„Neću isključiti direktne pregovore sa Kim Džong Unom (predsednikom Severne Koreje). Jednostavno neću“, rekao je on.

On se međutim, našalio na svoj račun.

„Sve dok postoji zabrinutost za rizik od suočavanja sa ludakom, to je njegov problem, ne moj“, dodao je.

Kada bi do sastanka došlo, to bi bio prvi sastanak između administracije Donalda Trampa i administracije Pjongjanga čiji se odnos nalazi u zastoju zbog razvoja nuklearnog oružja Severne Koreje koje ima mogućnost da pogodi američko kopno.

On je te izjave izneo malo pre nego što je predsedništvo Južne Koreje u nedelju saopštilo da odlazi u ponedeljak u Severnu Koreju na pregovore o poboljšanju međusobnih odnosa na Korejskom poluiostrvu i o mogućim pregovorima između Vašingtona i Pjongjanga., navodi agencija.

Kako prenosi AP, Plava kuća je saopštila danas da će poslati delegaciju predvođenu dvojicom visokih bezbednosnih zvaničnika na dvodnevnu posetu Severnoj Koreji koja počinje u ponedeljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.