U trendu

Izrael će isporučiti Azerbejdžanu dodatne bespilotne letelice

Izrael namerava da pošalje još borbenih bespilotnih letelica Azerbejdžanu koji se bori protiv Jermena u regionu Nagorno-Karabah, gde je nasilje ponovo izbilo pre nedelju dana, upozorila je danas liderka levičarske izraelske partije Merec Zehava Galon u protestnom pismu, poslatom izraelskom ministru odbrane Moše Jalonu.

U pismu se traži da Jalon zaustavi isporuku bespilotnih letelica armiji Azerbejdžana dok Izrael ne dobije uveravanja da se neće koristiti protiv jermenskih snaga, prenose danas izraelski mediji.

„Kao što znate, i Jermenija i Azerbejdžan su prijateljski nastrojeni prema Izraelu i nepojmljivo je da izraelsko oružje bude upotrebljeno u ratu oko regiona Nagorno-Karabah“, napisala je Galon.

Izraelski mediji podsećaju da su sukobi u Nagorno-Karabahu izbili pre deset dana i da je to teritorija u sastavu Azerbejdžana, ali pod kontrolom jermenskih separatista.

Video snimak na kome se navodno vidi bespilotna letelica izraelske proiozvodnje tipa „harop“ kako leti iznad tog područja objavljen je prošle nedelje. Letelica je snimljena za vreme napada na autobus s jermenskim dobrovoljcima u kome su sedmorica ubijena, kako je saopštio portparol jermenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovhanisjan.

Jermenski ambasador u Kairu koji je akreditovan i za Izrael doputovao je nakon toga u Jerusalim da protestuje, objavili su izraleski mediji. Pomenuti dron koji proizvodi izraelska avionska industrija za razliku od odbrambenih, poput „hermesa“ i „predatora“, ne ispaljuju rakete već sam pada na svoj cilj i eskplodira.

„Izrael je glavni snabdevač oružjem Azerbejdžana i država je potpisala ugovor vredan pet milijardi dolara u poslednjih nekoliko godina, sudeći po izveštajima“, napisala je Galon, izrazivši ozbiljnu bojazan da su ratni zakoni prekršeni izraelskim oružjem.

Strani mediji su prokomentarisali da je pomenuti incident bio, po svemu sudjeći, prvi slučaj korišćenja te izraelske letelice u borbi.

„Tražim da naredite obustavu dodatnih isporuka dronova Azerbejdžanu dok se ne dobije potvrda da se neće koristiti u borbama u Nagornu-Karabahu“, napisala je Galon.

Zamenik ministra odbrane Jermenije David Tonojan izjavio je da je Izrael ponudio Jermeniji iste dronove ali je ona to odbila, rekavši da za tim nema potrebe. Izraelsko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je primilo pismo liderke Mereca ali je dodalo da nema komentara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.