U trendu

Izrael dao rok beduinima da se isele i sruće kuće

KAN AL AHMAR – Izrael je danas stanovnicima beduinskog sela Kan al Ahmar na Zapadnoj obali poručio da imaju rok do 1. oktobra da odu, pre nego što njihove kuće budu srušene.

Ovo naselje drvenih koliba izgrađeno je u pustoj dolini pored izraelskog autoputa koji ide od Jerusalima do Mrtvog mora.

Izrael planira da sruši ovo selo i da njegovih 180 stanovnika – beduina koji žive uzgajajući stoku, preseli 12 kilometara dalje, na mesto koje se nalazi u blizini palestinskog sela Abu Dis i u blizini jedne deponije, prenosi Rojters.

Ovaj potez je izazvao kritike Palestinaca i nekih evropskih zemalja koje upozoravaju na posledice toga po tu zajednicu i po izglede za mir.

Izraelska vojska saopštila je da nije još utvrđen datum za rušenje kuća i da se ne zna da li će one biti srušene s krajnjim rokom za preseljenje beduina.

Kako navodi britanska agencija, izraelske bezbednosne snage jutros su poslale pisma stanovnicima tog sela u kojima im savetuju da dobrovoljno sruše kuće do zadatog roka, jer će ih, u suprotnom, oni srušiti.

„Nećemo dobrovoljno otići odavde. Snage okupatora koje imaju vojsku i oružje mogu silom da nas proteraju, ali ne postoji drugo mesto kuda možemo da odemo i odbijamo da odemo bilo kuda“, kazao je Fejsal Abu Dahuk, stanovnik sela Kan al Ahmar.

Vrhovni sud Izraela odbacio je peticije kojima bi ovaj potez bio sprečen, time se usaglašavajući sa izraelskim vlastima koje tvrde da je ovo selo bilo izgrađeno bez neophodnih dozvola.

Palestinci, s druge strane, tvrde da je takve dozvole nemoguće dobiti.

Oni navode da je rušenje kuća u ovom selu deo plana Izraela da stvori krug naselja kojim će efektivno odvojiti Istočni Jerusalim (koji Palestinci vide kao prestonicu željene nezavisne države) od Zapadne obale, teritorije koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. i potom anektirao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.