U trendu

Izrael deportuje palestinskog advokata u Francusku

JERUSALIM – Vlada Izraela saopštila je danas da je palestinskom advokatu Salahu Hamuriju oduzeta dozvola za boravak u Jerusalimu i da će on biti deportovan u Francusku jer je „aktivista zabranjene militante grupe“.

Hamuri je od marta bio u „administrativnom pritvoru“, što je mehanizam države Izrael da mesecima osumnjičene drži zatvorene bez podizanja optužnice, prenosi Rojters.

Ministarka unutrašnjih poslova Izraela Ajelet Šaked rekla je da će Hamuri, kome pritvor ističe tokom vikenda, biti deportovan što je pre moguće.

„Prema našim podacima, on je član Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, grupe koju Izrael i SAD smatraju terorističkom organizacijom“, rekla je Šaked.

Ona je izjavila da je „neprihvatljivo da teroristi poput Hamurija imaju status u Izraelu“.

Kako prenosi Rojters, ovakva odluka uzdrmaće ionako krhki status jerusalimskih Palestinaca, koji imaju opozivo pravo na boravak u Izraelu, ali ogromna većina ne poseduje i državljanstvo.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je izrazio zabrinutost povodom Hamurijevog slučaja i rekao da „Francuska veoma pažljivo prati razvoj situacije“, kao i da Hamuriju “ mora biti omogućen normalan život u Jerusalimu, gde je rođen i gde živi“.

Salah Hamuri je bio advokat grupe Adamer, koja pomaže palestniskim zatvorenicima.

Zbog navodnog učešća u pripremi ubistva jednog rabina proveo je sedam godina u pritvoru i 2011. pušten na slobodu u razmeni zatvorenika između Izraela i militantne grupe Hamas.

Prošle godine mu je ukinuta boravišna dozvola zbog „kršenja poverenja“, a početkom ove godine određen mu je administrativni pritvor, na osnovu tajnih dokaza u koje Hamuri nije imao uvid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.