U trendu

Izrael domaćin bilateralnih sastanaka, Poljska se povukla

JERUSALIM – Izrael je saopštio danas da će biti domaćin bilateralnih sastanaka između izraelskog premijera i lidera Češke, Slovačke i Mađarske ove nedelje, nakon što se Poljska povukla sa planiranog samita u Jerusalimu u znak protesta zbog retorike holokausta.

„Neće biti samita V4 u punom sastavu. Tri premijera dolaze i održaće sastanke sa izraelskim premijerom“, izjavio je potrparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Emanuel Nešon, a prenosi agencija Rotjers.

Prethodno je češka novinska agencija ČTK, pozivajući se na izjavu češkog premijera Andreja Babiša, prenela da je sastanak centralnoevropske Višegradske grupe, koji bi trebalo da počne danas u Izraelu, otkazan nakon povlačenja Poljske.

Babiš je rekao da će umesto toga biti održani bilateralni razgovori, dok bi samit mogao biti prebačen za drugu polovinu godine.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je, kao razlog za povlačenje njegove zemlje sa samita, naveo izjavu izraelskog ministra spoljnih poslova koji je rekao da su „mnogi Poljaci“ sarađivali sa nacistima u Drugom svetskom ratu i da dele odgovornost za holokaust.

Moravjecki je takvu izjavu nazvao „rasističkom i naprihvatljivom“.

Samit V4 planiran je kao okupljanje lidera Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.