U trendu

Izrael gadjao 25 pozicija Hamas u odgovoru na 45 projektila iz Gaze

Izraelski borbeni avioni gadjali su danas 25 pozicija Hamasa u pojasu Gaze pošto su palestinski ekstremisti ispalili desetine raketa i minobacačkih projketila na jug Izraela, saopštila je izraelska vojska.

Oko 45 raketa i mina ispaljeno je na Izrael rano jutros, navela je vojska i dodala da je sedam presreo odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“, a najmanje tri su pale u Gazu.

Neke rakete su eksplodirale u Izraelu, pričinivši štetu. Žrtava nije bilo ni u Izraelu, ni u Gazi, preneo je Asošijetid pres.

Izraelski TV Kanal 10 prikazao je snimke izraelskih kuća i automobila oštećenih šrapnelima.

Portparol Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom, Favzi Bahrum pohvalio je napade na Izrael, ali nije preuzeo odgovornost za njih.

Palestinskom napadu prethodio je udar izraelske vojske na infrastrukturu Hamasa u odgovoru na balone sa zapaljivim materijalom puštenim iz Gaze u Izrael, navela je izraelska vojska.

Takvi baloni i zmajevi su izazvali požare i pričinili veliku štetu na jugu Izraela, uništili šume, spalili useve i ubili divlje životinje i stoku.

Portparol Hamasa je raketne napade nazvao „legitimnim pravom da se na bombardovanje odgovori bombardovanjem“.

Razmena vatre rano jutros bila je najveća eskalacija nasilja izmedju dve strane posle više nedelja, ocenio je AP.

Jedan minobacački projektil je eksplodirao pored izraelskog vrtića , a izraelska policija je saopštila da je jedinica za razminiranje uništila raketu koja je pala u naseljeno područje.

Danas popodne je jedan izralelski avion ispalio pucnje upozorenja na grupu Palestinaca koji su puštali balone sa zapaljivim bombama na jug Izraela.

Vojni potparol Jonatan Konrikus rekao je da su mnogi Izraelci proveli noć u skloništima u pograničnom području. On nije ulazio u detalje propisa otvaranja vatre na pretnju koju predstavljaju baloni i zmajevi ali je rekao da su oni koji ih puštaju „umešani u neprijateljsku aktivnost.

Napetost je ionako visoka na granici Gaze jer se od 30. marta jednom nedeljno održavaju masovni protesti Palestinaca koji prerastaju u nasilje.

Od početka protesta izraelskom vatrom je ubijeno više od 120 Palestinaca. Izrael navodi da brani svoju granicu i pogranične gradove i sela i optužuje Hamas da koristi proteste kao pokriće za pokušaje probijanja granične ograde i izvodjenje napada.

Cilj palestinskih protesta je delom da se skrene pažnja na izraelsku i egipatsku blokadu pojasa Gaze koja traje od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od umerenijeg Fataha.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.