U trendu

Izrael i svet odaju poslednju poštu Peresu

Izraelci i zvaničnici iz 70 zemalja sveta danas odaju poslednju poštu devetom predsedniku Izraela Šimonu Peresu, dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Peres će biti sahranjen na nacionalnom groblju na Brdu Hercl u Jerusalimu, a u četvrtak su hiljade Izraelaca prošle pored kovčega sa njegovim telom u dvorištu izraelskog Parlamenta.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je opraštajući se od Peresa prvi, podsetio da je Peres „težeći miru pomerao planine“, a da njegova smrt označava „kraj jedne ere“ njegove zemlje.

„Ti si naučio mnoge širom sveta da vole državu Izrael“, rekao je Rivlin uz svoje poslednje zbogom dobitniku Nobelove nagrade za mir za napore koje je uložio u nastojanju da postigne za sad još nedostižan mir s Palestincima.

„Ti nisi bio samo čovek vizije, ti si bio čovek od dela“, rekao je Rivlin koji je nasledio Peresa na funkciji predsednika 2014. godine, podsetivši na Peresovu sposobnost da „postigne ono što se čini nedostižnim“.
 
„Težio si do poslednjeg daha da postigneš vrh cionističkog sna: nezavisnu suverenu državu koja će živeti u miru sa svojim susedima. Ipak si takodje znao da se pravi mir može postići samo iz pozicije snage i osigurao si put ka tom cilju“, rekao je Rivlin o Peresovom doprinosu jačanju odbrambene sposobnosti Izraela u prvim godinama postojanja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, opraštajući se od Peresa, rekao da je bivši predsednik bio „velik svetski čovek”.

Netanjahu je na pogrebnoj ceremoniji ocenio da je skup desetina svetskih lidera testament Peresovog optimizma, njegove težnje miru i posvećenosti Izraelu“. „Bio je veliki čovek Izraela, on je bio veliki čovek mira. Izrael za njim žali. Svet žali za njim”, rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer rukovao se i razgovarao i s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koji je na svoj zahtev došao na sahranu na čelu palestinske delegacije.

Na zahtev Peresove porodice Abas je dobio mesto u prvom redu.

Abas i Netanjahu su se prethodno rukovali u novembru prošle godine kada su se kratko sreli u Parizu na skupu o klimi.

Abas je zvanično bio u Izraelu pre šet godina, a mirovni pregovori su u zastoju već više od dve godine.

Medju zvanicama na Peresovoj sahrani je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.