U trendu

Izrael kritikovao odluku Natali Portman da bojkotuje dodelu jevrejskog Nobela

Ministarka kulture Izraela Miri Regev kritikovala je danas odluku američke glumice Natali Portman da otkaže učešće u dodeli nagrade Genesis, takozvanog jevrejskog Nobela, u Izraelu, zakazane za jun.

Regev je izrazila žaljenje što je Portman „pala kao zrela voćka u ruke pristalica BDS-a“, aludirajući na kampanju bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela koju predvode Palestinci, preneli su izraelski mediji.

„Natali, jevrejska glumica koja je rodjena u Izraelu pridružuje se onima koji se odnose prema priči uspeha i čudesnog ponovnog rodjenja Izraela kao mračnoj priči“, rekla je Regev.

Poslanik Oren Hazan iz vladajuće konzervativne partije Likud pozvao je vladu da oduzme državljanstvo glumici, preneo je AP.
Ceremonija dodele Nagrade Genesis je otkazana nakon što je dobitnica Natali Portman, rodjena u Jerusalimu, najavila da neće učestovovati u svetlu „novih dogadjaja“, javili su jutros izraelski mediji.

Fondacija Nagrade Genesis je saopštila da je veoma ožalošćena zbog toga.

Navedeno je da ih je predstavnik glumice obavestio da su „nedavni dogadjaji u Izraelu jako uznemirujući za nju i ona se ne bi osećala dobro da učestvuje u bilo kom javnom dogadjaju u Izraelu“.

Glumica nije navela koji dogadjaji su je uznemirili, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela.

Od početka masovnih demonstracija 30. marta od izraelske vatre poginulo je 37 Palestinaca, uključujući dve današnje žrtve,a više od 1.500 ih je ranjeno.

Genesis nagrada je novčana, a dobitnici mogu da je poklone. Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Icak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas.
Dodeljuje se kao priznanje onima „koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrednostima i jevrejskom narodu“.

Nagrada Genesis za Portmanovu je u decembru duplirana na dva miliona dolara donacijom izraelskog filantropa Morisa Kana.
Fondacija nije rekla da li će Portmanova ipak primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji.

Neki izraelski navode da je ona zapravo već primila nagradu, a da nije rekla da će je vratiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar