U trendu

Izrael: Masovne demonstracije protiv najavljene reforme pravosuđa

TEL AVIV – Desetine hiljada Izraelaca demonstrirale su u tri velika grada protiv planova premijera Benjamina Netanijahua da izvrši reformu pravosuđa.

Demonstranti koji su se okupili u Tel Avivu, Jerusalimu i Haifi optužili su izraelskog premijera da je odmah nakon reizbora počeo da podriva demokratiju, prenosi Rojters.

Uspostavljanjem versko-nacionalističke koalicije sa čvrstom parlamentarnom većinom, Netanijahu, sada u svom šestom mandatu, želi da zauzda Vrhovni sud navodno s ciljem da se uspostavi ravnoteža tri grane vlasti.

Kritičari Netanijahuovog plana upozoravaju da bi predložene reforme osakatile nezavisnost pravosuđa, dodatno podstakle korupciju, usporile ostvarivanje prava manjina, a izraelsko sudstvo lišile kredibiliteta koji pomaže u borbi protiv optužbi za ratne zločine koje stižu iz inostranstva.

Među onima koji se protive reformama koje najavljuje Netanjahu su i predsednik Vrhovnog suda i državni tužilac.

„Uzmite izraelsku zastavu u jednu ruku, kišobran u drugu i izađite da zaštite demokratiju i zakon u državi Izrael“, apelovao je bivši ministar odbrane Beni Ganc koji prisustvovao mitingu u Tel Avivu.

Izraelski mediji prenose da je na demonstracije u Tel Avivu izašlo oko 80.000 ljudi, a njih više hiljada u Jerusalimu i Haifi.

Netanijahu (73) je u petak najavio fleksibilan plan, obećao da će se reforme sprovoditi „pažljivo“ i da će saslušati i razmotriti sve stavove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar