U trendu

Izrael nagovestio da neće menjati svoju nuklearnu politiku

JERUSALIM – Izrael je danas nagovestio o da neće menjati politiku svog pretpostavljenog nuklearnog arsenala, nakon što je Vašington podržao globalni sporazum o neširenju atomskog oružja.

Oskudna reakcija premijera Jaira Lapida usledile je nakon što su se zemlje potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) iz 1970. godine sastale u Njujorku na konferenciji, prenosi Rojters.

Veruje se da Izrael koji nije potpisao ovaj sporazum ima nuklearni arsenal, ali iz Izraela niko to nije potvrdio, ali ni negirao.

Izrael nije potpisao NPT, koji predviđa pristup atomskoj energiji u zamenu za odricanje od nuklearnog oružja, ali predvodi apele svetskim silama da uguše iransku upotrebu civilnih nuklearnih tehnologija kao pokrića za vojne projekte, iako Teheran negira da to čini dela.

Obraćajući se Izraelskoj komisiji za atomsku energiju, Lapid je govorio o „odbrambenim i ofanzivnim sposobnostima zemlje i onome što se u stranim medijima naziva drugim sposobnostima“.

„Ove druge sposobnosti nas održavaju u životu i održaće nas u životu sve dok smo mi i naša deca ovde“, poručio je Lapid.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas na otvaranju dugo odlagane konferencije na visokom nivou o reviziji značajnog 50-godišnjeg sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) da je „čovečanstvo za samo jedan nesporazum i jednu pogrešnu procenu udaljeno od nuklearnog uništenja“.

Gutereš je ovo rekao s ciljem da se konačno postigne da svet bude bez nuklearnog oružja, preneo je ranije AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar