U trendu

Izrael napao sirijske i mete Hezbolaha za vikend

Izraelske vazduhoplovne snage napale su skladište raketa u Siriji tokom vikenda, ciljajući više vojnih lokacija na kojima je navodno oružje, prenose danas izraelski mediji pisanje sirijske internet publikacije Al Vasil tajm.

Napad je izveden kod grada Homsa i navodno je pričinjena velika šteta. U izveštajima se navodi da su sirijski odbrambeni sistemi identifikovali izraelski avion u svom vazdušnom prostoru ali nisu reagovali.

Izraelski novinski sajt Ynet je kasno sinoć naveo da se napad dogodio pre dva dana, posle ponoći, i da su gadjana skladišta oružja Hezbolaha u područjima gde su antene za sirijski radarski sistem uz bataljon za vazdušnu odbranu.

Vojni zvaničnik sirijskog režima na koga se poziva list tvrdi da je pričinjena šteta samo mestu gde je bilo oružje i da su se čule eksplozije i videla se vatra izdaleka.

Portparol izraelske armije nije ništa komentarisao, pozivajući se na praksu ćutanja izraelske vojske o operacijama u Siriji i Libanu.

Ynet je u naslovu naglasio da je to prvi napad na sirijsku teritoriju otkako Izrael ima novog ministra odbrane Avigdora Libermana, lidera ultranacionalističke stranke Izrael naš dom (Israel bejtenu). U utorak je Liberman obišao severnu granicu sa Sirijom i Libanom.

„Mogu reći da je severna granica u dobrim i sigurnim rukama“, rekao je on, dodavši da je „impresioniran spremnošću, planovima i pripremama“ i da je „uloga IDF (izraelske odbrambene armije) da čuva zatišje na severnoj granici“.

„I to je ono što radimo, nemamo drugih planova već da čuvamo mir i ja se nadam da svi razumeju to dobro, uključujući naše susede,“ rekao je novi ministar, upozorivši:“ U svakom slučaju ne bih nikom savetovao da pokuša da nas testira“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.