Izrael odbacio kritike SAD

Verbalni sukob Izraela i SAD oko širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali eskalirao je nakon što je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo američke kritike.

Ministarstvo je tvrdilo da plan o izgradnji 98 stambenih jedinica kraj Ramale, odobren prošle nedelje, ne predstavlja stvaranje novog naselja.

„Naselja nisu prepreka za mir“, saopštilo je sinoć ministarstvo, prenose izraelski mediji.

Kabinet premijera Benjamina Netnjahua nije izdao zvaničan odgovor ali su, prema pisanju izraelske štampe, saopštenje Ministarstva spoljnih poslova odobrili Netanjahu i njegovi savetnici. U saopštenju se navodi da ove stambene jedinice ne predstavljaju novo naselje.

„Ti stanovi će biti izgradjeni na državnoj zemlji u postojećem naselju Šilo i neće izmeniti opštinsku granicu. Jedinice su namenjene obezbedjenju stambenog rešenja za stanovnike Amone koji moraju da napuste svoje domove u skladu sa naredbom o rušenju izraelskog Visokog suda pravde“, navedeno je u saopštenju uz aluziju na divlje naselje iz koga naseljenici moraju da se evakuišu do decembra.

Uz to je naglašeno da Izrael ostaje posvećen rešenju o dve države decenijskog sukoba sa Palestincima, odnosno stvaranju „demilitarizovane palestinske države“ koja će „priznavati jevrejsku državu Izrael“.

„Stvarna prepreka miru nisu naselja  –  pitanje konačnog statusa može i mora biti rešeno u pregovorima izmedju strana, već stalno palestinsko odbijanje jevrejske države u bilo kojim granicama“, navodi se u saopštenju u kome se aludira na odbijanje Palestinaca da priznaju Izrael kao jevrejsku državu.

Administracija SAD juče je izdala neuobičajeno oštro saopštenje protiv plana za izgradnju alternativnog naselja za stanovnike neleglanog naselja Amona. U saopštenju, koje je potpisao Mark Toner, zamenik portparola Stejt departmenta, povezano je potpisivanje sporazuma o vojnoj pomoći SAD  Izraelu i kritike širenja jevrejskih naselja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike