U trendu

Izrael odobrio izgradnju novog jevrejskog naselja posle 20 godina

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, jednoglasno je u četvrtak uveče odobrio izgradnju novog jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali za jevrejske naseljenike koji su se nedavno evakuisali iz nelegalnog naselja Amona.

To je prvi put posle nešto više od dve decenije da Izrael osniva novo jevrejsko naselje na teritoriji na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

U saopštenju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je navedeno da će nakon glasanja u bezbednosnom kabinetu telefonom glasati svi ministri koji nisu u njemu kako bi se takva odluka konačno potvrdila, prenose izraelski mediji.

Odluka da se osnuje novo naselje koje će biti locirano pored postojećeg naselja Šiloh je potekla iz Netanjahuovog obećanja datog stanovnicima Amone još pre nekoliko meseci.

Iako se administracija predsednika SAD Donalda Trampa protivi osnivanju bilo kakvog novog naselja, Netanjahu je obavestio Belu kuću da namerava da ispuni svoje obećanje i da je politički gledano nemoguće da ga pogazi.

Na sastanku bezbednosnog kabineta on je rekao ministrima da je takodje dato konačno odobrenje da se obezbedi dovoljno zemlje za izgradnju 2.000 domova u postojećim naseljima.

U premijerovom kabinetu je rečeno da su to domovi čija je izgradnja najavljena još pre dva meseca, ali zemlja nije obezbedjena iz tehničkih razloga.

Jedan visoki zvaničnik Bele kuće izjavio je za izraelski list Harec da je Netanjahu obećao osnivanje novog naselja i izgradnju 2.000 kuća pre nego što je Tramp direktno izrazio zabrinutost za dalju izgradnju na Zapadnoj obali. Na sastanku s Netanjahuom u Beloj kući u februaru Tramp ga je pozvao da „uspori malo“ izgradnju naselja.

Isti anonimni zvaničnik je rekao da je Netanjahu obavestio američku vladu da namerava da održi svoje obećanje o novom naselju, ali da planira da usvoji novu politiku od sada i da uzme u obzir zabrinutost Trampa.

Veći deo medjunarodne zajednice inače smatra sva jevrejska naselja na teritoriji okupiranoj u ratu 1967. godine nelegalnim i preprekom miru. U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika.

„Predsednik Tramp je javno i privatno izrazio zabrinutost u odnosu naselja. Kao što je administracija jasno rekla da iako postojanje naselja nije samo po sebi prepreka miru, dalja neograničena izgradnja ne pomaže napretku mira“, rekao je taj zvaničnik, dodavši da su SAD pozdravile najavljenu promenu politike i da će nastaviti da radi sa Palestincima i Izraelcima kako bi se stvorila atmosfera koja pogoduje miru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.