U trendu

Izrael odobrio izgradnju sporne žičare u Jerusalimu

Izraelska vlada je danas odobrila izgradnju žičare koja bi povezala Zapadni Jerusalim sa starim gradom u Istočnom Jerusalimu, koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Taj projekat će po svoj prilici izazvati gnev Palestinaca i medjunarodne zajednice koja nije priznala aneksiju.

„Taj projekat će omogućiti pristup turista i posetilaca Zidu plača“, rekao je ministar turizma Jair Levin, preneo je Frans pres.

Vlada je odobrila prvu fazu projekta koja će, kako se očekuje, koštati 50 miliona evra, navelo je Ministarstvo turizma.

Premijer Bejamin Netanjahu je najavio da će žičara povezati staru železničku stanicu i ulaz u jerusalimski stari grad koji je najbliži Zidu plača.

Trasa žičare biće dugačka 1,4 kilometra i moći će da preveze 3.000 ljudi na sat u oba pravca brzinom od 21 kilometar na sat, po proceni Ministarstva turizma, a počela bi da radi 2021. godine.

Francuski gigant „Suec Evironnmon“ odlučio je 2015. godine da se ne upusti u izgradnju žičare kako se ne bi suočio sa političkim sporom.

Izraelski premijer je danas najavio i petogodišnji plan za razvoj jerusalimske infrastrukture kako bi „ojačao naš ujedinjeni glavni grad“ – kako je rekao.

Vlada se danas sastala u tunelima ispod jednog od najsvetijeg mesta u Jerusalimu, na specijalnoj sednici povodom pet decenija od osvajanja istočnog dela u šestodnevom ratu 1967. godine.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat je oštro osudio održavanje sednice kod osetljivog jeruslimskog mesta, prenela je agencija Asošiejted pres.

Erekat je sednicu nazvao „provokacijom“ koja je poslala „jasnu poruku palestinskom narodu“.

Sudbina tog mesta svetog i za Jevreje, koji ga nazivaju Brdo hrama, jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi, a svetog i za muslimane koji ga nazivaju Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif), u središtu je nesporazuma dva naroda.

Ispod Brda Hrama je Zid plača, najsvetije mesto gde se Jevreji mole.

Otvaranje tunela 1996. godine izazvalo je palestinske proteste koji su prerasli u smrtonosne sukobe.

Izraelski lideri kažu da će „ujedinjeni Jerusalim“ ostati „večna prestonica Izraela“, dok bi Palestinci da u istočni deo Jerusalima bude glavni grad njihove države kojoj se nadaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.