U trendu

Izrael osudio palestinsku poslanicu na 15 meseci zatvora

Izraelski vojni sud osudio je palestinsku poslanicu Halidu Džarar na 15 meseci zatvora pošto je proglašena krivom za pripadnost nelegalnoj organizaciji i za podsticanje nasilja, saopštila je danas vojska Izraela.

Osuda Džarar je kulminacija slučaja koji je privukao veliku pažnju, pošto je ta poslanica palestinskog parlamenta poznata po oštrim govorima protiv Izraela popularna na Zapadnoj obali.

Džarar je uhapšena u aprilu tokom povratka kući zbog navodnog kršenja ograničenje kojima joj je Izrael zabranio da odlazi u Ramalu, gde živi njena porodica. Posle je optužena za podsticanje nasilja i članstvo u ilegalnoj organizaciji.

Palestinci tvrde da je Džarar progonjena iz političkih razloga, da su dokazi protiv nje slabi i da ne predstavlja opasnost po javnu bezbednost.

Izvršni odbor Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) saopštio je da Džarar kao poslanica ima imunitet.

Džarar je članica Narodnog fronta za oslobodjenje Palestine, sekularne levičarske grupe koja se protivi miru s Izraelom. Ta grupa, koja je bila umešana u otmice i druge napade 70-ih, poslednjih godina je smanjila ekstremističke aktivnosti.

Izraelska vojska je saopštila da je Džarar osudjena na vojnom sudu zbog članstva u Narodnom frontu za oslobodjenje Palestine i zbog poziva Palestincima da kidnapuju izraelske vojnike koje bi zamenili za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Džarar je, takodje, poznata kao feminsitička aktivistkinja koja je bila uključena u zahtev da Medjunarodni krivični sud procesuira Izrael, a kritikovala je Palestinsku upravu zbog saradnje s Izraelom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.