U trendu

Izrael posle dva meseca objavio da je uhapsio pripadnike Hamasa koji su planirali napade

Više od dvadeset pripadnika ekstremističke palestinske organizacije Hamas, koji su navodno planirali napade u Izraelu, uhapšeno je na severu Zapadne obale, saopštila je danas izraelska služba bezbednosti „Šin bet“.

Osumnjičeni su da su planirali napade u Tel Avivu, Jerusalimu i drugim izraelskim gradovima, kao i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uhapšeni su krajem aprila, a medju njima su i dva lidera: Mutasem Muhamed Salim i Fares Kamil Zebidi, prenose izraelski medji.

Ne pamti se da je poslednjih godina bilo tako velikog hapšenja.

Detalji nisu bili objavljeni do danas, kada je u vojnom sudu podignuta optužnica protiv lidera Salema i Zebidija.

Nadjene su bombe za koje se veruje da ih je napravila ta grupa, uključujući jednu tešku 10 kilograma koja se može aktivirati mobilnim telefonom, kažu vlasti.

Ta grupa navodno deluje od oktobra 2017. godine, a većina njenih pripadnika je bila povezana s organizacijom Hamas i umešana u terorističke aktivnosti, uključujući pravljenje eksploziva i bombi.

Bezbednosna služba je navela da je otkriće te grupe u Nablusu „pokazalo konstantnu želju Hamasa da teroristički napada izraelske mete“.

Iako je „Šin bet“ uhapšene povezao s islamskim ekstremističkim Hamasom, veruje se da je jedan od lidera bio u kontaktu sa sirijskom grupom pobunjenika koja se nekada zvala „Nusra front“, a sada „Tahrir al Šam“.

Vodja Salem iz Nablusa je optužen za pokušaj ubistva, pravljenje eksploziva, pripadnost terorističkoj organizaciji i kontakt s neprijateljskim agentom, kao i za kovanje zavere za napad.

Hamas vlada pojasom Gaze, a na Zapadnoj obali dominira rivalski palestinski sekularni Fatah koji je umereniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.