Izrael postavio kamere na ulazu u Hramovnu goru

Izraelska policija postavila je napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u Hramovnu goru u Starom gradu u Jerusalimu, koje navodno mogu da identifikuju naoružanje ljude koji pokušavaju da uđu na područje svetilišta.

Kod Lavljih vrata 14. jula se odigrao teroristički napad kada su naoružani palestinski napadači ubili dva izraelska policajca nakon što su prokrijumčarili vatreno oružje.

Kamere su postavljene u noći između subote i nedelje i predstavljaju deo savremene tehnologije koja ima mogućnost da identifikuje one koji pokušavaju da unesu oružje a bez detektora za metal, izvestio je „Tajms of Izrael“.

Kako prenosi AP, Izrael navodi da su kamere „alternativa“ metalnim detektorima čije postavljanje je i izazvalo nasilja u tom području u toku vikenda.

Kako su agencije prethodno prenele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije na Hramovnoj gori u Jerusalimu u petak su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, posle čega je upucan.

AP prenosi da je Izraelska vojska saopštila da je izvela veliko hapšenje na Zapadnoj obali nakon ubistva izraelske porodice.

U toj akciji uhapšeno je 29 osoba, uključujući i devet članova ekstremističke grupe Hamas.

Izraelska policija se sukobila u Jerusalimu sa Palestincima koji su, u znak protesta, organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta na Hramovnoj gori, koje pohode i Jevreji i Muslimani.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedelje ubili dva izraelska policajca.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike