U trendu

Izrael: Predložena mera za olakšanje nošenje oružja nakon nedavnih napada

JERUSALIM – Izraelski bezbednosni kabinet odobrio je mere koje bi trebalo da olakšaju Izraelcima nošenje oružja nakon dva odvojena napada Palestinaca u Jerusalimu u poslednja dva dana.

Nove mere, takođe, uključuju lišavanje članova porodice napadača prava na boravak i socijalno osiguranje, preneo je Bi-Bi-Si.

Kabinet u celom sastavu će razmatrati meru kasnije danas.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je „snažan“ i „brz“ odgovor uoči sastanka bezbednosnog kabineta.

Izraelska vojska je, takođe, saopštila da će povećati broj vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Kada civili imaju oružje, oni mogu da se brane“, rekao je kontroverzni krajnje desničarski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir novinarima ispred bolnice u Jerusalimu.

Mera je usledila nakon što je izraelska policija saopštila da 13-godišnji palestinski dečak stoji iza jučerašnje pucnjave u jerusalimskom naselju Silvan u kojoj su otac i sin teško ranjeni.

U napadu izvedenom u petak u sinagogi u istočnom Jerusalimu, sedam ljudi je ubijeno, a najmanje još troje povređeno dok su se okupljali kako bi prisustvovali molitvi.

Napadač, za koga su lokalni mediji izvestili da se radi o Palestincu iz istočnog Jeruslima, je ubijen na licu mesta.

Policija je uhapsila 42 osobe u vezi sa napadom.

Netanijahu je pozvao na smirenost i poručio građanima da dozvole snagama bezbednosti da izvrše svoje zadatke, dok je vojska navela da će dodatne trupe biti raspoređene na okupiranoj Zapadnoj obali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar