U trendu

Izrael smanjuje kontakte sa zemljama koje su glasale za Rezoluciju UN

Izrael je odložio posetu ukrajinskog premijera Volodimira Grojsmana toj zemlji zbog podrške Rezoluciji SB UN kojom se od Izraela traži da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Poseta je bila planirana za ovu nedelju, prenosi AFP.

Ukrajina, trenutno jedna od 10 rotirajućih članica SB UN, pozvala je izraelskog ambasadora u Kijevu na razgovor.

Za sada nije jasno kada će i da li će do posete doći.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Emanuel Nahšon potvrdio je da je poseta odložena i da je ambasador u Kijevu Eli Belocerkovski pozvan na razgovor.

Iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova su izrazili razočarenje zbog “emotivne rekacije pojedinih izraelskih zvaničnika i političara povodom glasanja u Njujorku”.

U saopštenju se navodi da Ukrajina želi da nastavi da gradi dobre odnose sa Izraelom.

Takođe pojavili su se neki izveštaji da je Izrael otkazao planirani sastanak sa britanskom premijerkom Terezom Mej, navodno planiran sledećeg meseca u okviru Svetksog ekonomskog foruma u Davosu.

Nejasno je da li je već bio zakazan njihov zvaničan susret i da li je zaista otkazan.

Zamenik britanskog ambasadora u Izraelu Toni Kej nije želo da iznosi nikakve detelje s tim u vezi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naložio je da se smanji skoro svaki diplomatski kontakt sa 12 država koje su podržale rezoluciju UN kojom se od Izraela zahteva da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kako prenosi izraelski „Haarec“, Netanjahu je Ministarstvu spoljnih poslova naredio da smanji „skoro svaki kontakt“ sa tih 12 država, dok je od ministara tražio da smanje posete tim zemljama.

SB UN usvojio je rezoluciju u petak nakon što su SAD bile uzdržane, čime je omogućeno usvajanje prve rezolucije od 1979. kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike naseljavanja.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će učiniti „sve što treba“ kako bi obezbedio da Izrael ne bude oštećen rezolucijom koja je ove nedelje usvojena u UN.

Netanijahu je već naložio nekoliko osvetničkih koraka protiv zemalja koje su podržale rezoluciju, a svom kabinetu je rekao da Izrael razmatra „akcioni plan“ protiv UN, prenosi AP.

Otkako je rezolucija usvojena u Savetu bezbednosti UN, Izrael je pozvao na konsultacije svoje ambasadore na Novom Zelandu i Senegalu i otkazao posetu senegalskog ministra spoljnih poslova Izraelu koja je prvobitno bila planirana za januar.

Izraelski premijer je ranije optužio odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu za „sraman potez“ u UN nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije i poručio da se raduje saradnji sa svojim „prijateljem“ novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Odluku SAD da budu uzdržane, Netanijahu je nazvao „sramnom zasedom“ protiv Izraela u UN.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike