U trendu

Izrael: Strah od novih sukoba na Dan Jerusalima

JERUSALIM – Izraelska policija se sukobila sa palestinskim demonstrantima u nedelju uveče u Jerusalimu, dan pre nego što su izraelski nacionalisti planirali da prođu Starim gradom (deo Jerusalima) u godišnjoj paradi kojom učesnici mašu zastavama kako bi potvrdili izraelske pretenzije na sporno područje, AP.

Neredi od sinoć su naznaka da bi moglo da dođe do sukoba i danas tokom obeležavanja Dana Jerusalima, dodaje agencija.

Izraelska policija je dala zeleno svetlo za današnju paradu, iako je prethodnih dana došlo do nereda i pojačavanja izraelsko-palestinskih tenzija u obližnjem naselju gde jevrejski naseljenici pokušavaju da izbace na desetine Palestinaca iz domova.

Vašington je izrazio zabrinutost tokom telefonskog razgovora između savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i njegovog izraelskog kolege.

„Apelovali smo na Izrael da sprovede odgovarajuće mere kako bi Dan Jerusalima prošao mirno“, navodi se u saopštenju portparolke Saveta za nacionalnu bezbednost Emili Horn.

Na Dan Jerusalima se obeležava izraelsko osvajanje istočnog Jerusalima tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine, gde se nalazi Stari grad i njegova osetljiva sveta mesta.

Međutim, dodaje AP, ovaj događaj se vidi kao provokativan, jer tvrdokorni izraelski nacionalisti, koje prati policija, marširaju kroz Kapiju Damask u Starom gradu i kroz muslimansku četvrt do Zapadnog zida, najsvetijeg mesta gde se Jevreji mole.

U sukobima od nedelje, palestinski demonstranti su gađali izraelsku policiju kamenjem i flašama, dok je policija odgovorila šok bombama i vodenim topovima, kako bi oterala okupljene.

Palestinski medicinski timovi su rekli da je najmanje 14 demonstranata povređeno u nedelju, a sa druge strane se navodi da je tokom prethodnih dana povređeno 20 policajaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar