U trendu

Izrael zatvorio palestinske teritorije

Izraelska armija zatvorila je prošle noći u ponoć na 48 sati Zapadnu obalu i pojas Gaze povodom Jom Kipura jevrejskog Dana pokajanja, najsvetijeg u jevrejskom kalendaru.

Vojska je saopštila da će ulazak u Izrael biti dozvoljen samo u humanitarnim i hitnim medicinskim slučajevima.

Palestinske teritorije će biti zatvorene do srede u ponoć u zavisnosti od procene situacije, saopštila je armija.

Običnim danima desetine hiljada Palestinaca prolazi kroz kontrolne punktove izmedju Izraela i Zapadne obale.

Iako se Gaza smatra stalno blokiranom teritorijom i odatle preko graničnog prelaza Erez dolaze Palestinci koji imaju specijalne dozvole.

Palestinske teritorije zatvorene su nakon što je jedan Palestinac u nedelju u Jerusalimu na železničkoj stanici nedaleko od sedišta policije ubio 60-godišnju Izraelku i mladog izraelskg policajca. Napadača su posle potere i razmene vatre ubili policajci.

Iako je odluka o zatvaranju teritorija usledila posle tog napada, to je uobičajena mera predstrožnosti povodom jevrejskih praznika. Dan pokajanja počinje danas sa zalaskom sunca i okončava se u sredu uveče.

Religiozni Jevreji, ali ne samo oni, poste tokom 25 sati i mole se, dok se sekularni Izraelci odmaraju i provode vreme s prijateljima i porodicom ili voze bicikle praznim autoputevima jer je sav saobraćaj za to vreme zaustavljen, kao da nema nijednog vozila u zemlji.

Jom Kipur je zapravo jedini dan u godini kada nema radio i televizijskih emisija, nijedna radnja nije otvorena, a zatvoren je i medjunarodni aerodrom Ben Gurion.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.