Izraelci dvominutnim ćutanjem odali poštu žrtvama Holokausta

Prodoran zvuk sirene označio je danas širom Izraela, tačno u 10 sati po lokalnom vremenu, početak dvominutnog ćutanja u znak sećanja na šest miliona Jevreja koje su nacisti i njihovi saradnici ubili u Holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na žrtve Holokausta, koji se danas obeležava u Izraelu, jedan je od najtužnijih u kalendaru te zemlje.

Na zvuk sirene vozila su zaustavljena na ulicama i autoputevima. Vozači i putnici su izašli iz autobusa i automobila, a pešaci su zastali u hodu, učenici su stali kraj klupa, pognuvši glave, sećajući se onih koji su stradali. To je ritual koji se ponavlja svake godine, navodi Asošiejted pres.

Ceremonije se održavaju širom zemlje. U izraelskom parlamentu  –  Knesetu biće čitana imena ubijenih. Radio i TV stanice emituju intervjue sa preživelima u Holokaustu i dokumentarne emisije o genocidu.

Dan sećanja na Holokaust odavno je postao tradicija i možda je jedan od najpotresnijih dogadjaja u Izraelu. Prvi takav dan obeležen je još 2. decembra 1942. godine, kada su priče očevidaca o nacističkim koncentracionim logorima počele da se šire Evropom.

Iako je ostatak sveta odbio da poveruje u ta dešavanja, jevrejsko stanovništvo Palestine pod britanskim mandatom na taj dan nije radilo već je postilo i molilo se za Jevreje u Evropi.

Danas u Izraelu Dan Holokausta jeste radni dan, ali na zvuk jutarnje sirene čitava nacija stoji u tišini u znak sećanja na šest miliona ubijenih. Ceo dan zemlja posvećuje ponovnom prepričavanju užasne priče.

Ceremonija povodom Dana Holokausta počela je još sinoć u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jeruslimu u prisustvu izraelskog predsednika Ruvena Rivlina i premijera Benjamina Netanjahua.

Netanjahu je rekao da iako posle Drugog svetskog rata nije bilo „tragedije koja se približila dimenzijama Holokausta, postoje mnogi slučajevi u kojima svet stoji skrštenih ruku i ne sprečava genocid“. On je pomenuo Kambodžu, Ruandu,Sudan i Siriju, prenose izraelski mediji.

„Ipak u tami ima nekoliko tačaka svetlosti. Jedna od njih se dešava sada i to je odlučan odgovor predsednika Trampa na masakr dece u Idlibu, u Siriji“, rekao je Netanjahu, aludirajući na napad hemijskim oružjem koji se dogodio u susednoj zemlji.

U Holokaustu je ubijena trećina Jevreja koja je tada živela u svetu, a Izrael je osnovan 1948. godine i stotine hiljada preživelih je u njemu našlo utočište, navodi američka agencija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike