U trendu

Izraelci nezadovoljni liderima i duboko podeljeni

Izrael je duboko podeljena zemlja i Izraelci su nezadovoljni svojim liderima, pokazuju najnovija ispitivanja javnog mnjenja u vreme kada je premijer Benjamin Netanjahu suočen sa istragama zbog sumnje na korupciju i kada je izraelsko-palestinski mirovni proces u zastoju.

Četrdeset pet posto Izraelaca veruje da je demokratski sistem zemlje u ozbiljnoj opasnosti. Medjutim, anketa pokazuje da se mišljenje o demokratskom sistemu jako razlikuje medju različitim delovima stanovništva, pa samo 23 posto desničara, koji podržavaju Netanjahuovu vladu, misli da je izraelska demokratija u lošem stanju, dok čak 72 posto levičara deli to mišljenje, kao i 62 odsto arapskih gradjana.

U Netanjahuovoj vladi dominiraju verske i nacionalističke partije od kojih su mnoge zauzele oštar stav prema kritičarima. Ministarka kulture Miri Regev pokušala je da blokira finansiranje pozorišta u kojima se igraju predstave kritične prema vladi ili koja odbijaju da gostuju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanjahu i njegove pristalice su na razne istrage o korupciji odgovorili napadima na medije, policiju i sudstvo i druge takozvane elite za koje veruje da hoće da ga sruše.

To je podstaklo poredjenja s predsednikom SAD Donaldom Trampom, koji takodje vodi rat protiv medija i liberalnih kritičara. Po danas objavljenim rezultatima ankete, skoro tri četvrtine Jevreja desničara veruje da se levičarsko sudstvo, mediji i univerziteti ometaju izabranu desnicu da vlada.

S druge strane, 79 procenata sekularnih Jevreja veruje da religiozno stanovništvo postepeno preuzima kontrolu nad državom.

Johanan Plesner, predsedik Instituta za demokratiju koji je sponzorisao istraživanje, rekao je da postoji široko nezadovoljstvo političarima u Izraelu i fundamentalne razlike u mišljenju ne samo izmedju Arapa i Jevreja i ne samo po pitanju bezbednosti.

Šezdeset osam procenata ispitanika veruje da poslanici ne obavljaju svoju dužnost kako valja, a 80 odsto anketiranih smatra da političare više brinu lični interesi nego interesi njihovih birača. Ipak, skoro tri četvrtine Izraelaca jeste zadovoljno ličnom situacijom i 48 posto misli da je situacija u zemlji dobra.

Tako ispada kao da političari žive na drugoj planeti, a javnost na ovoj, ocenila je Tamar Herman, izraelska profesorka koja je vodila istraživanje, objasnivši da je moguće živeti dobar život na toj planeti za razliku od planete na kojoj su političari.

Anketom je obuhvaćeno 1.024 ljudi. Istraživanje je sprovedeno u maju, ali su bili potrebni meseci analize da bi se objavili rezultati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar