U trendu

Izraelska vojska razmestila sisteme protivraketne odbrane

JERUSALIM – Izraelska vojska je razmestila sisteme protivraketne odbrane „Gvozdena kupola“ na jugu i u centralnom delu Izraela oko Tel Aviva zbog eskalacije tenzija i u Siriji i u pojasu Gaze, preneo je „Tajms od Israel“.

Prošle sedmice je došlo do porasta nasilja kao i verbalnih pretnji sa severa i juga Izraela.

Najava o raspoređivanju došla je dan pre nego što će se na hiljade građana Gaze ponovo okupiti duž bezbednosne ograde kako bi se sukobili sa izraelskim trupama.
Juce uveče nepoznati napadači otvorili su vatru na izraelske vojnike uz granicu sa Sirijom, saopštle su danas Izraelske odbrambene snage.

Izraelski vojnici su uzvratili vatru, a u incidentu nije bilo poginulih.

U utorak sirijski izaslanik u UN zapretio je da bi Damask mogao da napadne izraelski aerodrom Ben Gurion ukoliko to svetsko telo ne zaustavi izraelske napade na njegovu zemlju poput onih izvedenih u ponedeljak.

Dugotrajne tenzije u pojasu Gaze došle su do usijanja u utorak popodne kada su se dogodila dve napada na izraelske vojnike uz granicu u kojima je lakše povređen jedan izraelski vojnik.

Kao odgovor, izraelska vojska je uništila dva Hamasova posmatračka mesta, ubila jednog borca i ranila još dvojicu.

Vazdužne snage su potom bombardovale Hamasovu struktru na severu Gaze kasnije te noći.

Izrael je, takođe, odložio transfer 15 miliona dolara pmoći iz Katra za Hamas zbog nasilja, zbog čega se mnogi u zemlji plaše da bi situacija mogla da se zapali i izbije veći sukob.

U sredu je navodno uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost odlučio da novac iz Dohe bude prebačen u Gazu kako bi bili isplaćeni zaposleni u javnim službama i drugi troškovi koji nisu vojni.

O tome da li je dato finalno odobrenje za transfer novca izveštaji su suprotstavljeni, piše „Tajms of Israel“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.