najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izraelska vojska zatvorila Hebron zbog eskalacije nasilja

Izraelska armija je danas uvela blokadu grada Hebrona i okolnog područja na Zapadnoj obali zbog iznenadne eskalacije nasilja, u kome je ubijeno dvoje Izraelaca i troje palestinskih napadača za dva dana.

Oko 700.000 ljudi će osetiti posledice ove mere, najoštrije nakon blokade uvedene posle ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. godine, navode izraelski mediji.

O eskalaciji nasilja u subotu uveče će diskutovati uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost.

Kako je navedeno, u prvom odgovoru na četiri incidenta, tri na Zapadnoj obali i jedan u Izraelu, kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je najavio da će se smanjiti sumu novca od poreza koje izraelska strana ubira u ime Palestinaca za onoliko koliko se daje mesečno „teroristima i njihovim porodicama“.

„Uprava transferiše novac teroristima kroz razne metode pranja i kako se teror pogoršava više novca se isplaćuje“, naveo je Netanjahuov kabinet.

Izraženo je i uverenje da Palestinska uprava (PU) podržava terorizam i kroz huškanje na nasilje i isplate teroristima i njihovim porodicama što se smatra podsticajem teroru, kako je ocenjeno.

Pojedini ministri apelovali su na Netanjahua da uvede dodatne korake protiv pojačanog terora.

Predloženo je, izmedju ostalog, proglašenje vanrednog stanja, uvodjenje propisa koji će omogućiti proterivanje porodica terorista i oštre mere protiv huškača i onih koji podržvaju teror.

Hebron i okolina su zatvoreni nakon što je naoružani Palestinac iz automobila u prolazu otvorio vatru na automobil jedne izraelske porodice na Zapadnoj obali.

Vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i ono se prevrnulo. On je poginuo, a njegova supruga je zadobila povrede opasne po život. Povredjeno je i dvoje njihove dece.

Jutros je ubijena jedna Palestinka nakon pokušaja da napadne nožem pripadnike granične policije kraj Pećine patrijarha, mestu svetom i za Jevreje i za muslimane u Hebronu.

Nasilje je nastavljeno nakon ubistva 13-godišnje izraelske devojčicekoju je nožem usmrtio 17-godišnji Palestinac, kako se navodi u najnovijim izveštajima, dok je spavala u svom krevetu u jevrejskom naselju Kirjat Arba kraj Hebrona.

To je jedan od najbesramnijih napada u nasilju koje traje već devet meseci, navodi Asošiejted pres.

Danas ubijena Palestinka i taj mladić su iz istog sela Bani Naim u blizini Hebrona i imaju isto prezime ali nisu bliski rodjaci, već iz istog klana, navode izraelski mediji.

Izraelska vojska je saopštila da je i traženi Palestinac koji je danas pucao na izraelsku porodicu u automobilu takodje iz tog sela. Za njim je organizovana velika potera.

Zbog napada vojska je danas poslala stotine vojnika u područje Hebrona u okviru najveće operacije na toj teritoriji u poslednje dve godine.

Tokom devet meseci nasilja poginula su 34 Izraelca, dvoje američkih turista, jedan Eritrejac i jedan Sudanac. U isto vreme ubijeno je najmanje 214 Palestinaca, prema računici Frans presa. Izrael tvrdi da su većina poginulih bili napadači.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike