U trendu

Izraelski ministar: Abas je najveći neprijatelj Izraela

Izraelski ministar Juval Stajnic proglasio je danas palestinskog predsednika Mahmuda Abasa najvećim neprijateljem Izraela, nakon što je Abas upozorio da će povući priznanje te države ukoliko ona ne prizna Palestinu.

Obraćajući se sinoć skupu svoje patije Fatah u Ramali na Zapadnoj obali, palestinski lider je ponovio da neće priznati Izrael kao jevrejsku državu, zapretivši da bi mogao da povuče i priznanje samog Izraela.

„To je još jedna tužna šala. Abas govori o prestanku priznavanja Izraela, ali bi najpre trebalo da počne da priznaje Izrael. Abas nikada nije priznao pravo Izraela da postoji. Do današnjeg dana on odbija pravo Izraela da postoji“, rekao je Stajnic, ministar energetike iz konzervativnog Likuda za izraelski vojni radio.

U okviru privremenog mirovnog sporazuma Oslo 1993. godine u kome je Abas imao ključnu ulogu Palestinci su priznali državu Izrael. Abas se, medjutim, već dugo protivi definisanju Izraela kao jevrejske države, tvrdeći da to može da kompromituje prava arapskih gradjana Izraela koji čine oko 20 odsto od 8,5 miliona stanovnika.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavlja to kao jedan od uslova za sklapanje sporazuma o miru sa Palestincima.

Oni traže reciprocitet i medjusobno poštovanje i zato priznanje Izraela neće „trajati zauvek“ ako Izrael nastavlja da odbija da prizna Palestinu kao državu, rekao je Abas na sedmoj konferenciji Fataha na kojoj je ponovo izabran da njome rukovodi.

„Ne bi trebalo da se zavaravamo. Abas je po svojoj ideologiji neprijatelj broj jedan same egzistencije Izraela. Čak i više nego Arafat“, dodao je Stajnic, aludirajući na dugogodišnjeg palestinskog vodju koga je Abas nasledio na mestu predsednika.

Stajnic koji se smatra bliskim Netanjahuu, tvrdi da Abas misli da nema potrebe za jevrejskom državom i da Jevreji nemaju prava na sopstvenu državu, ne samo na Zapadnoj obali, već i u Haifi i Tel Avivu, kako je rekao.

Početkom novembra Netanjahu je rekao predsedniku Italije Serdju Matareli tokom posete Izraelu da Abas neće priznati jevrejsku državu ni u kakvim granicama i da to ostaje „suština sukoba“ – konstantno palestinsko odbijanje da priznaju takvu državu.

Abas koji rukovodi ne samo Fatahom, već i Palestinskom oslobodilačkom organizacijom i Palestinskom upravom od Arafatove smrti 2004. godine stalno je pozivao na rešenje sukoba pregovorima i protivio se palestinskom ustanku.

Govoreći u sredu nije najavio nikakvu novu politiku, nego je ponovio posvećenost pregovorima radi postizanja sporazuma zasnovanog na rešenju o dve države.

Abas je i na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN u septembru u Njujorku pozvao na reciprocitet, odnosno da Izrael prizna Palestinu.

Palestinci nameravaju da osnuju tu državu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, teritorijama koje je Izrael okupirao u ratu 1967. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar