U trendu

Izraelski ministar: Napad u Siriji u skladu sa našom politikom

JERUSALIM, 27.aprila (Beta) – Izraelski ministar zadužen za obaveštajne poslove Jisrael Kac, izjavio je za izraelski vojni radio da je jutrošnji napad u Siriji „u potpunosti u skladu sa politikom Izraela da spreči transfer oružja Hezbolahu“, ali nije potvrdio da njegova zemlja stoji iza tog napada kraj aerodroma Damask. 

Ni portparol izraelske vojske nije odgovorio na pitanje da li je Izrael umešan u napad u kome, prema dosadašnjim izveštajima, nema povredjenih.

„Mi ne možemo potvrditi takve izveštaje“, rekao je on.

U izveštajima lokalnih medija se navodi da je ciljano skladište oružja kraj Medjunarodnog aerodroma Damask koje koriste vojnici koje podržava Iran.

Kompleks koji je pogodjen obuhvata skladišta, hangare za avione i industrijsku zonu, preneli su izraelski mediji.

Libanska televizija Al-Manar povezana s Hezbolahom, saveznikom sirijskog predsednika Bašara al-Asada izvestila je da je eksplozije koje su potresle Damask izazvalo pet izraelskih vazdušnih udara.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman rekao je u sredu tokom posete Moskvi da Izrael neće dozvoliti da se iranske i snage Hezbolaha gomilaju na granici na Golanskoj visoravni. On se na bezbednosnoj konferenciji u Moskvi sastao se s ruskim kolegom Sergejem Šojguom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

U saopštenju izraelskog Ministarstva odbrane je navedeno da se razgovaralo o situaciji u Siriji i nastavku saradnje izmedju izaelske i ruske vojske.

U saopštenju se dodaje da je „ministar odbrane izrazio zabrinutost zbog aktivnosti Irana u Siriji i iranskoj upotrebi sirijskog tla kao baze za krijumčarenje oružja Hezbolahu u Libanu“. Izraelska vojska je u leto 2006. godine više od mesec dana ratovala protiv gerilaca Hezbolaha.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.