najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izraelski ministar za ekologiju dao ostavku zbog Libermana

Izraelski ministar za ekologiju Avi Gabai najavio je danas da ostavku, objasnivši da zbog promena u vldi i ulska ultranacionaliste Avigdora Libermana ne može više biti njen član.

Gabai je osudio postavljenje lidera partije Izrael naš dom (Israel bejtenu) Libermana za ministra odbrane, upozorivši da bi taj potez mogao polarizovati izraelsko društvo, prenosi izraelski list Haarec.

“Smatram nedavne političke poteze i smenu ministra odbrane kao ozbiljne postupke koji ignorišu ono što je važno za nacionalnu bezbednost i proširuju jaz u društvu. Ne mogu biti partner takvim zahvatima”, rekao je Gabai.

Gabai je jedan od osnivača partije centra Kulanu ali nije član Kneseta, što znači da njegova ostavka nema posledice na veličinu vladajuće koalicije.

Premijer Benjamin Netanjahu je proširenje vladajuće koalicije objasnio nastojanjem da ima stabilniju vladu koja će lakše moći da odgovori na izazove s kojima je zemlja suočena.

Otkako je posle izbora prošle godine četvrti put postao premijer, Netanjahu je imao većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu, a sada vladajuća koalicija s Libermanovom partijom ima 66 poslaničkih mandata.

Lider partije Kulanu koja je fokusirana na ekonomiju i troškove života Moše Kahlon, ministar finansija, informisao je Netanjahua o nameri da on preuzme ministarstvo ekologije. Kahlon je prošle nedelje izrazio protivljenje postavljenju Libermana za ministra odbrane.

Liberman je na toj funkciji zamenio Moše Jalona, bivšeg komandanta armije koji je dao ostavku, naglasivši izmedju ostalog da više nema poverenja u Netanjahua.

Ocena je poznavaoca prilika da je ulaskom Libermanove partije izraelska vlada skrenula još više ka desnici, ali Netanjahu trdi da njegova politika ostaje ista i da će ispitati svaki mogući način za postizaanje mira s Palestincima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike