U trendu

Izveštaj britanskog sudije o Litvinjenku politizovan

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je izveštaj Velike Britanije o ubistvu bivšeg saradnika ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandra Litvinjenka „očekivan“, i da mu je cilj da se ocrni Rusija i rusko rukovodstvo.

Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare kazala da se „zapadne kolege bave teatrom apsurda“, da je izveštaj „maksimalno ispolitizovan“.

Po njenim rečima, proces se odigravao iza kulisa, „sve se odvijalo pod velom tajne“.

„Nama treba vremena da izučimo taj dokument, posle čega ćemo dati detaljnu ocenu“, kazala je Zaharova naglasivši da je „čisto krivično delo ispolitizovano“ i da je „pomračilo opštu atmosferu bilateralnih odnosa.

Britanski sudija Robert Oven je danas objavio izveštaj u kojem su sumirani rezultati višegodišnje istrage, a u kojem je naveo da postoji „velika verovatnoća“ da je Federalna služba bezbednosti naredila ubistvo Aleksandra Litvinjenka i da je operaciju „verovatno odobrio“ ruski predsednik Vladimir Putin.

„Uzimajući u obzir sve dokaze i analize koje su mi dostupne, nalazim da je operaciju FSB da se ubije Litvinjenko verovatno odobrio (tadašnji šef FSB-a Nikolaj) Patrušev i takodje predsednik Putin“, napisao je sudija u izveštaju na više od 300 stranica.

Litvinjenko, bivši agent KGB-a, napustio je Rusiju 2000. godine i otišao u Veliku Britaniju i postao glasni kritičar Putina. Umro je pošto je popio čaj s radioaktivnom supstancom polonijum-210 u hotelu u Londonu. Slučaj njegovog ubistva izazvao je tenzije u britansko-ruskim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.