U trendu

Izveštaj IAEA: Iran se drži nuklearnog sporazuma

Iran se pridržava nuklearnog sporazuma koji je prošle godine dogovorio sa šest svetskih sila o ograničenju svojih zaliha supstanci koje bi mogle da se koriste za pravljenje atomskog naoružanja.

To je francuskom listu „Mond“ kazao generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano, a preneo Rojters.

Agencija navodi da je Amano time potvrdio nalaze poverljivog izveštaja ove agencije Ujedinjenih nacija u koji je Rojters imao uvid prošlog meseca.

Amano je naveo da je Teheran poštovao uslove sporazuma kojem su se suprotstavljali sledbenici tvrde linije u Iranu i skeptici na Zapadu.

„Sporazum se primenjuje od januara bez nekog posebnog problema“, kazao je šef IAEA u danas objavljenom intervjuu pariskom dnevniku.

On je ipak napomenuo da je „došlo do malog incidenta u februaru“.

„Rezerve “teške vode“ blago su prekoračile postavljeni limit – 130 tona. Ali, mi smo to odmah signalizirali Iranu koji je preduzeo sve neophodne mere. Ne računajući ovo, mogu da potvrdim da Teheran poštuje svako slovo sporazuma. Iranci čine ono što su obećali međunarodnoj zajednici“, naveo je Amano.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar