najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izveštaj o padu aviona korak ka otkrivanju istini

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas da je holandski izveštaj o padu aviona u Ukrajini 2014. godine važan korak ka otkrivanju istine o toj nesreći.

“Izveštaj koji je danas podneo holandski Odbor za bezbednost je važan korak ka otkrivanju istine o obaranju aviona MH17. Oni koji su zbog ovoga izgubili svoje bližnje zaslužuju da znaju činjenice o tragediji koja se desila 17. jula 2014. zbog čega je sveobuhvatna nezavisna međunarodna istraga o ovoj nesreći identifikovana kao glavni cilj Saveta bezbednosti UN”, navodi se u saopštenju.

Federika Mogerini je rekla da rezolucija 2166 Saveta bezbednosti UN nalaže da se odgovorni za obaranje aviona otkriju i privedu pravdi.

“EU još jednom izražava punu podršku radu zajedničkog istražnog tima i tekućim naporima za uspostavljanje efikasnog mehanizma za krivično gonjenje kako bi odgovorni za obaranje aviona MH17 bili otkriveni i privedeni pravdi”, dodaje se u saopštenju.

Avion Malezijske aviokompanije na letu MH17 srušila je raketa zemlja-vazduh tipa BUK iznad istočne Ukrajine, saopštio je danas holandski Odbor za bezbednost predstavljajući rezultate zvanične istrage te nesreće.

Avion “Malejžan erlajnsa” MH17 sa 298 ljudi srušen je 17. jula 2014. dok je preletao istočnu Ukrajinu gde su se bile u toku borbe između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika.

Holandski odbor je identifikovao površinu od 320 kvadratnih kilometara sa koje je, kako je navedeno, raketa koja je sušila aviona ispaljena. Odbor je odbio dalje da komentariše tačnu lokaciju sa koje je lansirana. Cela identifikovana teritorija je u to vreme bila u rukama pobunjenika.

Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da je avion srušen raketom koju su ispalili proruski pobunjenici ili ruske snage sa teritorije pod kontrolom pobunjenika. 

Ruski proizvođač sistema za protivvazduhoplovnu odbranu Almaz-Antej odbacio je danas zaključke istrage, kako su javili mediji, pre zvaničnog objavljivanja rezultata.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike