najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izvinjavam se Jevrejima, nije mi namera da ih vređam

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte uputio je danas duboko izvinjenje jevrejskoj zajednici zbog pominjanja holokausta dok je govorio o ratu protiv droge, istakavši da mu namera nije bila da vređa sećanje na ubijene Jevreje, već da uzvrati kritičarima koji su ga povezali sa Adolfom Hilterom, javlja Rojters.

Duterte je u petak izjavio da je “Hitler ubio tri miliona Jevreja, a Filipini imaju tri miliona narkomana”, te da bi “bio srećan ako bi ih sve pobio”.

Duterte je, u govoru koji je prenosila filipinska televizija, danas priznao da je komentar koji je izneo u petak razgnevio mnoge Jevreje širom sveta, ali je naglasio da je nacističkog lidera pomenuo da bi javnost znala kako ga protivnici prikazuju.

“Želeo bih da kažem ovde i sada da sa moje strane nikada nije bilo namere da vređam sećanje na šest miliona ubijenih Jevreja, već da kažem da me kritičari upoređuju sa Hitlerom, koji je pobio tolike ljude. Duboko se izvinjavam jevrejskoj zajednici”, rekao je Duterte.

On je danas ponovo izrazio razočaranje grupama za zaštitu ljudskih prava i, kako je rekao, “glupim” pravnicima Evropske unije.

Duterteov portparol je juče rekao da Duterte odbacuje poređenje sa Hitlerom.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je juče da “nije srećno” zbog izjave filipinskog predsednika koji je svoju borbu protiv kriminala uporedio sa Hitlerovim masakrom nad milionima Jevreja.

Portparol izraelskog ministarstva Emanuel Nahšon rekao je da je Izrael uveren da će predsednik Filipina “pronaći način da pojasni svoje reči”.

Više od 3.100 ljudi ubijeno je na Filipinima otkako je Duterte stupio na čelo zemlje pre tri meseca i počeo obećani rat protiv droge, na čemu je i zasnovao svoju predizbornu kampanju, a izbornu pobedu je ubedljivo osvojio, zaključuje britanska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike