najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izvinjenje SAD za jedva izbegnuti sudar vojnih aviona

Portparol ruske vojske general major Igor Konašenkov optužio je danas Sjedinjene Američke Države za jedva izbegnuti sudar borbenih aviona dve zemlje u vazdušnom prostoru Sirije.

Konašenkov je rekao da su u incidentu 17. oktobra na nebu iznad sirijskog grada Deir al-Zour učestvovali najmoderniji ruski lovac „suhoj-35“ i američki radarski avion E-3, prenela je agencija AP.

On je dodao da je Rusija obavestila američku vojsku o nameri posade Su-35 da leti na tom području.

Konašenkov navodi da je američki avion, međutim, neplanirano smanjio visinu leta za oko jednog kilometra i da se približio ruskom avionu na samo 500 metara.

O incidentu je javnost prvo obavestio juče portparol američke vojske, koji je rekao da se o tome razgovaralo sa komandantima ruske vojske, ali i da se o tom događaju namerno nije govorilo u javnosti.

Konašenkov je izjavio da su se Amerikanci izvinili za taj incident.

Američka avijacija se izvinila zbog letenja u blizini ruskih aviona

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se Centralna komanda američkog ratnog vazduhoplovstva izvinila zbog toga što su američki avioni leteli blizu ruskih mlaznjaka u Siriji.

Američki avion iznad Sirije se „opasno“ približio ruskom Američki avioni „avaks“ su 17. oktobra narušili pravila i opasno se približili ruskom avionu Su-35 na nebu iznad Sirije, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

– Sedamnaestog oktobra posada američkog aviona E-3 ’avaks‘ spustila se za skoro kilometar sa svoje visine, čime je narušila bezbednost, i opasno blizu prišla ruskom avionu Su-35, što je u suprotnosti sa svim bezbednosnim pravilima u vazdušnom prostoru Sirije u blizini Dejr el Zora – rekao je Konašenkov.

Ubrzo nakon incidenta komanda Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u bazi u Hmejmimu, u sirijskoj Latakiji, kontaktirala je SAD i zatražila objašnjenje. Konašenkov je izjavio da su se predstavnici američkog vazduhoplovstva „izvinili za incident i obećali da će sarađivati sa pilotima kako bi takve situacije u budućnosti bile izbegnute“.

Turska avijacija pokušala da naruši vazdušni prostor Sirije Moskva je iznenađena pokušajima Pentagona da prebaci krivicu za incident na Vazdušno-kosmičke snage Rusije, dodao je ruski general. Konaškov je izjavio da ruski i američki piloti sarađuju kako bi izbegli opasne incidente u sirijskom vazdušnom prostoru i dodao da je Moskva unapred javila putanju leta Su-35.

General-pukovnik Džef Haridžijan iz centralne komande američke avijacije tvrdio je u petak da je 17. oktobra ruski vojni avion leteo opasno blizu američkog aviona u Siriji. Haridžijan je smatrao da su u poslednjem incidentu avioni bili udaljeni na manje od pola milje, a ruske vlasti su saopštile da ruski pilot nije video američki avion. Američki komandant je dalje tvrdio da ruski avioni presreću američke avione „svakih desetak dana“, prenosi Sputnjik.

(Tanjug, Sputnjik)

1 komentar
  1. goran manic

    Vršimo probu! 10, 9, 8,7…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike