U trendu

Izvori: Ubijen zvaničnik ID u raciji Amerikanaca u Siriji

DAMASK – Specijalne snage SAD izvele su raciju u sirijskom selu na severoistoku zemlje, koje je pod kontrolom Vlade Sirije, tokom koje je ubijen zvaničnik Islamske države koji se tamo krio, izjavila su danas dva neimenovana bezbednosna izvora.

Portparol američke Centralne komande, pukovnik DŽozef Bučini, rekao je da su američke specijalne snage bile uključene u raciju u sirijskom regionu Kamišli na severoistoku Sirije, a u kojoj je meta bio operativac Islamske države.

Bučini nije izneo dalje detalje o operaciji za koju su lokalni izvori rekli da je sprovedena u selu Muluk Saraj, u severoistočnoj provinciji Hasakeh pod kontrolom vlade.

Izvori su za Rojters rekli da je ubijeni čovek bio zvaničnik Islamske države koju traže Sjedinjene Američke Države.

„Vazdušno-desantna operacija je bila usmerena na ključnog vođu ID koji je prisutan u oblastima koje kontroliše sirijska vlada. Bila je uspešna“, rekao je jedan od neimenovanih bezbednosnih izvora.

Kako je rekao izvor, ubijeni muškarac je odgovoran za koordinaciju među ćelijama ID u toj oblasti.

„Ova operacija ima za cilj da proširi obim ciljanja članova ove organizacije u različitim delovima Sirije“, dodao je izvor.

Drugi izvor je potvrdio da je ubijeni čovek bio zvaničnik ID i rekao da su američke snage uzele njegovo telo sa masom koju su povukli.

Lokalni izvor je rekao da su američke snage izvršile raciju i u zgradi koju koristi sirijsko obezbeđenje i da su tamo pritvorile „nekoliko ljudi“.

Operacija se odvijala u oblasti provincije Hasakeh, koju delom kontrolišu vladine snage, a delom kurdski borci koje podržavaju SAD.

Sirijska državna televizija je na Telegramu objavila da su se helikopteri spustili u selo Muluk Saraj, ali nije saopštila detalje o ubijenoj osobi.

Nekoliko stanovnika tog područja potvrdilo je novinarima Rojtersa da je došlo do oružane akcije.

Jedan od očevidaca je izjavio da su američki helikopteri sleteli u selo posle ponoći i naredili meštanima preko zvučnika da ostanu u zatvorenom prostoru i da ugase svetla.

Dodao je da je operacija trajala nekoliko sati i da nije bilo razmene vatre sa američkim trupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.