U trendu

Jacanje Dunavsko-savske saradnje – Vojvodina naredni domacin

ULM – Delegacija Skupštine AP Vojvodine, koju predvodi predsednik Ištvan Pastor, učestvovala je u nemačkom gradu Ulmu na radnom sastanku posvećenom Dunavsko-savskoj saradnji.

Pastor je istakao da je Dunavsko-savska saradnja, kao i saradnja podunavskih gradova i regija u višegodišnjoj stagnaciji, pre svega, zbog korona virusa, te da je sastanak „idealna prilika da se čitav sistem resetuje“.

„Države, regije i lokalne zajednice duž Save i Dunava suočavaju se sa sličnim problemima, imaju slične izazove i interese. Iskustvo nas je naučilo da se ti izazovi lakše prevazilaze, a interesi ostvaruju ukoliko se svi zainteresovani akteri udruže i zajedno koriste sve mogućnosti prekogranične i međuregionalne saradnje“, poručio je Pastor.

On je naglasio da je zadatak politike i predstavnika političkih institucija da stvori okvir za konkretno povezivanje predstavnika privrede, turizma, kulture, obrazovanja i svih onih oblasti koje su od životnog značaja za građane, saopštila je Skupština AP Vojvodine.

Pastor je inicirao da naredni susret partnera Dunavsko-savske saradnje, koji je ranije bio planiran i odložen usled pandemije, bude održan u AP Vojvodini, sa ciljem utvrđivanja zajedničkih programa.

Saradnja u Dunavsko-savskom regionu inicirana je 2014. godine tokom održavanja Međunarodnog festivala dunavskih gradova i regija u Ulmu.

Dosadašnji članovi Dunavsko-savske saradnje su Skupština AP Vojvodine, Pokrajinska Vlada, Grad Novi Sad, Grad Sombor, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Grad Vukovar, Posavina kanton, Grad Orašje, gradovi Ulm i Novi Ulm, a na novom sastanku saradnji se pridružila i Brodsko-posavska Županija i grad Ilok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.