U trendu

Jačanje parlamenta nije suprotno sa predsedničkim uređenjem

MOSKVA – Mere za jačanje uloge parlamenta u Rusiji neće biti u suprotnosti sa idejom da Rusija treba da ostane predsednička republika, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima radne grupe koja je zadužena za izradu predloga izmena i dopuna Ustava.

„Amandmani koji su juce predloženi (u obraćanju Federalnom parlamentu) ne tiču se osnova Ustava“, rekao je Putin i dodao da je glavni smisao ovih amandmana da se Rusiji obezbedi dalji razvoj kao društva u kome postoji vladavina zakona, povećana efikasnost nacionalnih institucija, jačanje uloge civilnog društva, političkih stranaka i regiona u formulisanju najvažnijih odluka vezanih za razvoj države, preneo je TAS S.

On je objasnio da misli na nova pravila imenovanja premijera, njegovih zamenika i saveznih ministara.

„Zamislite: imenovan je premijer i predsednik nema pravo da odbaci kandidata i onda premijer iznosi predloge ne predsedniku, već parlamentu i parlament konačno odobrava zamenike premijera i savezne ministre. Predsednik, takođe, nema pravo da ih odbaci“, rekao je Putin.
Prema njegovom mišljenju, to je veoma razumno, jer će Rusija ostati predsednička republika, a postaće i mnogo otvorenija.

„Značaj parlamenta raste i saradnja između parlamenta i vlade se povećava. Pojavljuje se situacija u kojoj će parlament snositi veću odgovornost – i to ne samo za postavljanje ministara i zamenika premijera, već i za posao koji obavljaju i za politiku koju vlada vodi“, rekao je Putin, dodajući da postoji potreba za uspostavljanje čvršće veze između parlamenta i vlade.

„Siguran sam da će se mnogi od prisutnih složiti, kao i velika većina ruskih državljana, da će Rusija istovremeno ostati predsednička republika i da predsednik treba da zadrži velika ovlašćenja“, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovom mišljenju, to je apsolutno obavezan imperativ, jer bi se u suprotnom zemlja usmerila ka parlamentarnoj republici.

„S obzirom na našu složenu organizaciju države i njenu multikonfesionalnost i multietničnost i veliku teritoriju, to bi bio veliki test za Rusiju sa nejasnim ishodom. Ova fleksibilna kombinacija veće uloge parlamenta i saradnje vlade sa šefom države koji zadržava ozbiljne prerogative izgleda mi kao dobra osnova“, zaključio je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.